Karasu Vadisi'ndeki (Van Gölü Doğusu) geç kuvaterner yaşlı akarsu ve göl çökellerinin sedimantolojisi, jeomorfolojisi ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of sedimentologic, geomorphologic, and structural features of late quaternary fluvial and lacustrine deposits in Karasu Valley (East of Lake Van)
  1. Tez No: 390611
  2. Yazar: CANSU OKULDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alaköy fayı, depremsellik, jeomorfoloji, sedimantoloji, yapısal jeoloji, Van Gölü Havzası, Alaköy Fault, geomorphology, sedimentology, seismicity, structural geology, Lake Van Basin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Van Gölü Havzası'nın önemli akarsularından biri olan Karasu Nehri'nin vadisinde yapılan tez çalışmasında, Karasu Nehri'ne ait eski akarsu çökelleri ile bunlarla girik halde bulunan Van Gölü'ne ait eski göl ve kıyı çökellerinin sedimantolojik, yapısal ve jeomorfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Van Gölü'nde meydana gelen su seviyesi oynamaları ve buna bağlı, akarsu akış rejimindeki değişimlerin belirlenmesi için, akarsu ve göl çökellerinin fasiyes analizi yapılmış, bu çökellerin çökelme alt ortam koşulları yorumlanmıştır. Çalışma alanındaki morfolojik ve yapısal unsurları belirlemek için; topoğrafik haritalardan ve Google Earth uydu görüntülerinden yararlanılmıştır. Yapılmış olan arazi çalışmalarında belirlenen yapısal ve jeomorfolojik veriler, Van Gölü doğusunda 25 km boyunca takip edilen D-B uzanımlı, bindirme karakterli bir fayın varlığını ortaya koymaktadır. Morfolojik ve yapısal veriler yardımıyla özellikleri belirlenen Alaköy Fayı, bölgenin aktif tektoniğinde önemli yer tutmaktadır. 23 Ekim 2011'de meydana gelen Van-Tabanlı depremi (Mw 7.2) sonrasında, artçı sarsıntıların en yoğun olarak görüldüğü bölge olan çalışma alanında, 3 ve üzeri büyüklükte (Mw ≥ 3) bir çok deprem kaydedilmiştir. Alaköy Fayı üzerinden ölçülen fay düzlemi kayma verileri Damian Delvaux'un Paleogerilim Analiz Programı'na (Win Tensor 4.0.4) göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar Alaköy Fayı'nın K-G yönlü sıkışma rejimi altında oluştuğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the sedimentologic, geomorphologic, and structural features of the fluvial deposits of Karasu River and lacustrine deposits of Lake Van in Karasu Valley. The facies properties and depositional processes were interpreted in order to understanding of water level oscillations and associated changes on fluvial system. Morphologic and structural elements of study area were determined with the help of topographic maps and Google Earth satellite images. Structural and geomorphologic data obtained from field studies have revealed approximately 25 km long, E-W trending Alaköy Thrust Fault. This fault is one of the important parts of regional neotectonics. The most intensive aftershocks occured after 23 October 2011 Van-Tabanlı Earthquake (Mw 7.2) is situated on the Alaköy Fault zone. Numerous earthquakes having magnitude of 3 or greater (Mw ≥ 3) were recorded at the same zone. Damian Delvaux's Tensor software (Win-Tensor 4.0.4) was used to analyze fault-slip data measured from the fault zone. Analyse results show the N-S compression regime.