İklimin konut tasarımına etkileri ve bir rehber öneri
  1. Tez No: 39069
  2. Yazar: TÜLİN GÜRSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYKUT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, geleneksel Konut, İklim, Mikroklima, Tasarım rehberi, House, Traditional House, Climate, Planing Guide
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZET Bu tezin konusunu; iklimin konut tasarımına etkileri, Türkiye'nin iklim açısından karakteristik özellikler gösteren bazı yörelerinin incelen mesi ve bir rehber önerisi teşkil etmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, tezin amacı ve kapsamı anlatılmakta dır. İkinci bölümde, iklimin tanımı, unsurları ve tipleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, tarihsel süreç içinde iklim sorunlarına getirilen çözümler incelenip iklim koşullarına göre konfor sağlayıcı tasarım teknikle ri ve mikroklima sağlayan mimari önlemler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, Türkiye'nin, iklim koşulları açısından karakte ristik özellik gösteren bölgelerindeki geleneksel konutlar; iklim koşulları ve buna bağlı etkenler açısından araştırılmış, bölgeye ait konutların özellik leri ve mikroklima sağlayan mimari elemanlar bir tablo halinde sunulmuş tur. Beşinci bölümde, Türkiye'deki iklim bölgeleri için, bir tasarım reh beri önerisi hazırlanmıştır. Altıncı bölümde, tez sonuçları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY The main subject of the thesis is to examine some regious of Turkey according to the climate and to the related factors and to make a planing guide by the help of this information. The first part of the study explains the intention and the content of the thesis. The second part deals with the definition, the types and the elements of the climate. The solutions to the problems concerning the climate are examined historically at the third part of the thesis Besides the techniques of planing which supplies comfort and architectural measures which provides microclimate are also handled at the same part. The traditional houses located in the regions having pecularity in respect to the climate conditions are treated according to the climate and the related factors at the forth part of the thesis. The features of the houses and the architectural elements providing mikroclimate are presented in a table at this part. The fifth part consists of an offer of planning guide for the climate regions in Turkey. At the sixth part the conclusions of the thesis take place.