Koyun çiçeği ve bulaşıcı ektima (ORF) enfeksiyonu tanısı konulmuş koyunlara ait deri lezyonlarında matriks metalloproteinaz ve vasküler endoteliyal gelişme faktörünün immunohistokimyasal teknikle saptanması
Determination of matrix metalloproteinase and vascular endothelial growth factor with immunohistochemical technique in sheep pox and contagious ecthyma (ORF) infection diagnosed in skin lesions
  1. Tez No: 390746
  2. Yazar: OKAY SAĞNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİFE ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun Çiçeği, Orf (Bulaşıcı Ektima), İmmunohistokimya, Matriks Metalloproteinaz, Metalloproteinazların spesifik doku inhibitörleri, Vasküler Endoteliyal Gelişme Faktörü, Sheep pox, Orf (Contagious Ectyma), Immunohistochemistry, Matrix Metalloproteinase, Tissue inhibitor of Metalloproteinase- 1, Vascular Endothelial Growth Factor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma ile aynı familya içerisinde iki farklı tür olan Koyun Çiçegi ve Orf enfeksiyonunda oluşan deri lezyonlarında matriks metalloproteinazların (MMP-1), ve Vasküler Endoteliyal Gelişme Faktörünün (VEGF) aktivasyonlarının etkisinin belirlenmesi ve böylece bu hastalıkların patogenezisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla Kayseri' nin değişik bölgelerinde eş zamanlı ortaya çıkan Orf ve Koyun Çiçeği vakaları klinik ve patolojik olarak değerlendirildi. Çalışmada pox virus ve parapox virüs antijenleri immunohistokimyasal teknikle deride dejenere epitel hücrelerinin sitoplazmasında, koyun çiçeği hücrelerinin sitoplazmasında ve çekirdeğinde saptandı. Koyun çiçeği virüsü infekte doku kesitlerine (akciğer, deri) matriks metalloproteinaz (MMP), Metalloproteinazların spesifik doku inhibitörleri (TIMP) ekspresyonları araştırıldı. Makroskobik ve histopatolojik bulgular deride ve daha az şiddette eklentilerinde görüldü. Koyun çiçeği infekte deri dokusunda epitelial hiperkeratoz, akantoz, dejenerasyon ve nekroz görüldü. Eozinofilik intrasitoplazmik inklüzyonlu çok sayıda koyun çiçeği hücresi (cellules claveleuses) görüldü. Orf vakalarında ise kahverengimsi-gri rente kabuk oluşumu belirgindi. Histopatolojik olarak retikuler dejenerasyon (çekirdek piknozu ve hidropik değişiklik), epidermal proliferasyon, intradermal mikroapseler belirgindi. Normal dokulara göre pox enfekte dokularda MMP-1, immunoreaktivitesi önemli düzeyde azalmıştı. Ancak TIMP immunoreaktivitesi infekte koyun çiçeği virüsü ile enfekte deri ve akciğer dokularında daha çok belirgindi. Koyun çiçeği virusunun ekstrasellüler matriksi yıkılmayarak epidermal ve dermal etkilere neden olduğu hipotez edildi. Orf virüs enfekte dokularda damarlarda VEGF ekspresyonu görülmedi. Bu durum formalin tespitli parafin bloklarda negatif sonuçlar alınabileceği şeklinde yorumlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, the same family includes two different types of SheepPox and Orf infection occurs in the skin lesions of matrix metalloproteinases (MMP-1), and VEGF activation effect of the determination and thus the disease pathogenesis, we aimed to investigate. These purposes of Kayseri in different regions simultaneously occurring Orf (ORFV) and Sheep pox (SPV) cases of clinically and pathologically evaluated. Sheeppox viral antigen was detected in the cytoplasm of sheeppox cells and degenerated epithelial cells of the skin. Nuclear staining was also observed in some typically deformed nuclei of sheeppox cells.Sheep pox to virus -infected tissue sections (lung, skin) matrix metalloproteinase (MMP), specific tissue inhibitor of metalloproteinase ( TIMP) expression were investigated. Macroscopic and histopathological findings in the skin and adnexa were seen in less severe. Epithelial hyperkeratosis, acanthosis , degeneration, necrosis was seen sheep pox infected skin tissue, Eosinophilic intracytoplasmic, inclusion of the large number of sheep pox cells (cellules claveleuses) were seen. Orf is a brownish- gray in the case of rent crust formation was characterized. Histopathologically reticular degeneration (pyknosis and hydropic changes in the nuclei, epidermal proliferation, intradermal abscesses were evident. Pox infected tissue in comparison to normal tissue of MMP-1, immunoreactivity was significantly decreased. However, TIMP-1, immunoreactivity with infected sheep pox virus in infected skin and lung tissue was much more pronounced. Vessels wall did not reveal any positive immunostaining.