Kayseri ilinde tüketime sunulan tavuk etlerinde Staphylococcus aureus enterotoksin varlığının araştırılması
Detection of Staphylococcus aureus enterotoxins from poultry meats consumed in Kayseri
- Tez No: 390747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Enterotoksin, Kayseri, S. aureus, tavuk eti, Enterotoksin, Kayseri, S. aureus, chicken meat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı Kayseri ilinde satışa sunulan tavuk etlerinde Staphylococcus aureus (S. aureus) ve enterotoksinlerinin varlığını incelemekti. Çalışmada toplam 100 adet tavuk karkas örneği materyal olarak kullanıldı. Çalışmada incelenen 100 tavuk karkasının 30'unun (% 30) S. aureus ile kontamine olduğu ve kontaminasyon düzeyinin 2x101 kob/g ile 1x108 kob/g arasında olduğu belirlendi. S. aureus ile kontamine tavuk eti örneğinden 3'ünün (%10) Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünlerindeki Mikrobiyolojik Limitler Tebliği'nin üzerinde olduğu tespit edildi. Çalışmada, incelenen tavuk karkası örneklerinden elde edilen S. aureus kolonilerine uygulanan ELISA testi sonucunda izolatların hiç birinde Stafilokokal enterotoksinlere rastlanmadı. Bu çalışmada elde edilen verilere göre, Kayseri'de satışa sunulan tavuk karkas etinde S. aureus kontaminasyonu olabileceği ve bu durumun halk sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken bir tehlike olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the presence of Staphylococcus aureus (S. aureus) and its enterotoxins from the poultry consumed in Kayseri. Total of 100 chicken carcass were used as a material. Thirty out of 100 chicken carcass sampled (30%), found to be contaminated with S. aureus with the contamination level ranging from 2x101 kob/g to 1x108 kob/g. Three of the contaminated poultry meat samples (10%), found to be contaminated with this pathogen at the levels exceeding the microbiological limits laid down in Turkish Food Codex regarding meat and meat products.In this study, none of the staphylococcal enterıotoxins did not found from S. aureus isolates were obtained from chicken carcasses with ELISA. As a consequence, the presence of S. aureus were effective in carcasses retailed in Kayseri and vicinity and it was concluded that should not be ignored for public health.