Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesi enfeksiyon hastalıkları kliniğine diabetik ayak nedeniyle başvuran hastaların epidemiyolojik çzellikleri
Epidemiologic features of patients with diabetic foot which applicated to Kayseri training and research hospital infectious diseases clinic
- Tez No: 390842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Diabetik Ayak, Enfeksiyon, Tutum, Hasta, Diabetic Foot, Infection, Attitude, Patient
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde diabetik ayak nedeniyle yatan hastaları, epidemiyolojik açıdan değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 01 Mart 2012-31 Temmuz 2012 tarihleri arasında enfeksiyon hastalıkları kliniğinde diabetik ayak enfeksiyonu sebebiyle yatan hastaların tamamı alınmıştır. Bu hastalarla yüz yüze görüşülüp anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Araştırma kapsamına 80 hasta alınmıştır. Araştırma grubundaki bireylerin yaş ortalaması 59.1±10.0'dür. Araştırma grubundaki erkek ve kadınların oranı eşit ve %95'i evlidir. Hastaların çoğunluğu okuryazar değil (%30) ve ilkokul mezunudur (%42). Araştırma grubunun %45'i ev hanımıdır. Bunu %10'luk oranla işçi izlemektedir. Hastaların %63.8'inin aylık ortalama gelir miktarı asgari ücretten azdır. Katılımcıların %23.8'i 5 yıldan daha az süredir, %6.3'üde 20 yıldan daha fazla süredir diabet hastasıdır. Ailesinde diabet hastası olanların oranı %63.7'dir. Düzenli olarak kontrole gidenlerin oranı %76.3, ayda bir kontrole gidenlerin oranı ise %47.5'dir. Kontrol için en sık gidilen birimler devlet hastanesi ve aile hekimidir. Bireylerin %26.3'ü diabetle ilgili eğitim almıştır. Eğitim veren kişiler doktor ve hemşiredir. Araştırma grubundaki bireylerin %89.8'i ayaklarını her gün kontrol etmektedir. Ayaklarını kontrol edenlerin %41.2'si sertleşme, %34.2'si çatlama, %21.9'u enfeksiyon, %2.7'si ise renk değişikliği yönünden kontrol etmektedir. Ayaklarını yıkadıktan sonra kurulayanların oranı %83.8'dir. Bireylerin %67.5'i tırnaklarını düz, %32.5'i ise yuvarlak kesmektedir. Ortopedik ayakkabı kullananların oranı %10, yünlü çorap kullananların oranı %80 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; diabetik ayağı olan hastaların ayak sağlığına ilişkin tutum ve davranışları yetersiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
EPIDEMIOLOGIC FEATURES OF PATIENTS WITH DIABETIC FOOT WHICH APPLICATED TO KAYSERİ TRAINING AND RESEARCH HOSPITAL INFECTIOUS DISEASES CLINIC Alpaslan ŞEKER Erciyes University, Graduate School of Science Department of Public Health M. Sc. Thesis, July 2014 Supervisor: Assist. Prof. Dr. İskender GÜN ABSTRACT This research, was performed to evaluate the epidemiological aspects of diabetic foot patients which hospitalized in the Infectious Diseases Clinic of Kayseri Training and Research Hospital. All of the patients which hospitalized due to diabetic foot infection between 1 March 2012 to 31 July 2012 were included to study. Data were collected for these patients with face to face.discussion and application of survey questionnaire. Eighty patients were included in the study. The mean age of the study group was 59.1 ± 10.0 years. The rate of men and women in the study group were equal and 95% of married. The majority of patients are illiterate (30%) and primary school graduates (42%). Of the study group 45% were housewives. This, followed by workers with 10%. The amount of the average monthly income of 63.8% patients was less than the minimum wage. Duration of diabetes were less than 5 years 23.8% and more than 20 years for 6.3% patients. The proportion of patients with a family history of diabetes 63.7% percent. Of the patients 76.3% were going for control regularly and 47.5% of them going for control monthly. The most frequently visited control units were state hospital and the family physician. Individuals 26.3% received training about diabetes. Training was porvided by the doctor and nurse mainly. of the individuals in the study group 's 89.8% were checked their feet every day. Of those who control their feet, 41.2% cure, 34.2%, cracking, 21.9% infection, 2.7% of controls in terms of a change in the color of the feet. The rate of drying after washing the feet was 83.8%. Individuals 67.5% while cutting nails straight 32.5% cuts in the round.While 10% of the patients use orthopedic shoes, wool socks use rate was 80%. As a result, attitudes and behaviors related to the health of the diabetic foot patients found to be insufficient.