Kastamonu DR Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarının kırım kongo kanamalı ateşi hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
The evalution of the knowledge and attitude levels of the staff working at the Kastamonu Doctor Münif İslamoğlu State Hospital about crimean-congo haemrrhagic fever
- Tez No: 390862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Tutum, Bilgi, Crimean-Congo Haemorrhagic Fever, Information, Attitude
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık çalışanlarının Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kastamonu il merkezinde yapılan bu çalışmaya katılanların %24,1'i doktor,%75,9'u ise hemşireden oluşmaktadır. Araştırmaya alınan kişiler; hastalık açısından riskli meslekler, hastaların izole edilmesi gerekliliği, yapışan kenenin çıkarılma yolu yüksek oranda, hastalığın kuluçka süresi, görüldüğü mevsim ve Türkiye'deki yaygınlığıyla ilgili sorularda düşük oranlarda doğru olarak cevaplamışlardır. Eğitim alan sağlık çalışanların hastalığın izole edilmesi gerektiğini ve hangi meslek gruplarının riskli olduğu sorularına yüksek oranda doğru olarak cevaplarken, eğitim alan ve almayan her iki grupta hastalığın Türkiye'deki yaygınlığı ve kuluçka süresi ile ilgili sorularına düşük oranda doğru olarak cevaplamışlardır. Sonuç olarak bütün sağlık çalışanlarının katılımının sağlanması, hizmet içi eğitimin artırılarak bilinç düzeylerinin yükselmesi gerektiği düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to evaluate information and attitude of the personnel health of Kastamonu State Hospital. Participant of the research, which was made in the center of Kastamonu, consist of %24.1 doctors and %75.9 nurses. Participant answered in equal proportions the question about risk professions, the necessity of isolation of patient, removing the adhering mites, hatching the period of disease, the session of illness and prevalence in Turkey. While educated health personnel give the highly correct answer the necessity of isolation of disease and which occupations are in the risk group, the group of participant who are educated or uneducated answered prevalence in Turkey and hatching the period of disease correctly in different rates. In conclusion, all the health personnel should attend the training and in-service education should be increased.