Deneysel hipertiroidi oluşturulan ratlarda karnozinin antioksidan özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the antioxidant properties of carnosine on experimentally induced hyperthyroidism in rats
- Tez No: 390863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVAT YAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Rat, hipertiroidizm, oksidatif stres, karnozin, antioksidan, Rats, hyperthyroidism, oxidative stress, carnosine, antioxidant
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Tiroid hormonlarının (L-tiroksin, L-triiyodotironin) aşırı üretimi sonucu oluşan hipertiroidinin, mitokondriyal solunumu hızlandırarak serbest radikal üretimini indüklediği ve oksidatif hasara yol açarak çeşitli hastalıkların etiyopatogenezinde rol oynadığı ileri sürülmektedir. Endojen bir dipeptid olan L-karnozinin antioksidan etkiler gösterdiği bildirilmiştir. Yapılan literatür taramasında, hipertiroidi oluşturulan ratlarda L-karnozinin antioksidan özelliklerini inceleyen bir çalışmaya rastlanılamamıştır. Bu çalışmada; deneysel hipertiroidi oluşturulan ratlarda, hipertiroidinin oksidan/antioksidan sistemler üzerine etkisi ve karnozin varlığında bu etkinin ne şekilde değişebileceği araştırıldı. Bu amaçla her biri 12 rattan (Wistar albino) oluşan sekiz çalışma grubu oluşturuldu. Deney gruplarındaki ratlara 10/20 gün süreyle L-tiroksin (intraperitoneal: ip, 300 µg /kg vücut ağırlığı/gün) ile pre-, post- ve kombine L-karnozin (ip, 300 mg/kg vücut ağırlığı/gün) uygulandı. Ratlardan elde edilen plazma ve dokularda (karaciğer, böbrek kalp); malondialdehit (MDA), protein karbonil bileşikleri (PCC), protein ileri oksidasyonu ürünleri (AOPP) (sadece plazmada) ve tiyol seviyeleri ölçüldü. Hipertiroidinin, yüksek MDA, PCC, AOPP ve düşük tiyol düzeyleriyle yansıtıldığı üzere lipid ve protein oksidasyonu üzerinden oksidatif strese neden olduğu, karnozin varlığında ise MDA, PCC ve AOPP düzeylerinin düştüğü ve tiyol düzeylerinin arttığı tespit edildi. Sonuç olarak dokularda oksidatif hasara yol açabilen hipertiroidi gibi patolojilerde; antioksidan özellikler gösteren karnozinin standart tedavi protokollerine ilave bir terapötik ajan olarak, hastalıktan önce ve/veya sonra kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
It is suggested that hyperthyroidism which is formed as a result of excessive production of thyroid hormones (L-thyroxin, L-triiodotyronin) induces free radical production by accelerating mitochondrial respiration and plays a role in etiopathogenesis of several diseases by causing oxidative damage. It is reported that L-carnosine, a dipeptid, shows antioxidant effects. In literature scanning there isn't a study investigating the antioxidant characteristics of L-carnosine in rats with experimentally induced hyperthyroidism. In this study, it was investigated the effect of hyperthyroidism on oxidant/antioxidant systems, and how this effect would change in the presence of carnosine on experimentally induced hyperthyroidism in rats. For this purpose, eight study groups were formed and each group included twelve rats (Wistar albino). The rats in experimental groups were applied L-thyroxine (intraperitoneal: ip 300 µg/kg body weight/day) and pre-, post- and combined L-carnosine (ip, 300 mg/kg body weight/day), for 10/20 days. Malondialdehyde (MDA), protein carbonyl compounds (PCC), advanced oxidation protein products (AOPP) (only in plasma) and thiol levels were measured in the plasma, liver, kidney and heart obtained from the rats. It was found out that hyperthyroidism caused oxidative stress via lipid and protein oxidation provided by high MDA, PCC, AOPP and low thiol levels; and the levels of MDA, PCC and AOPP decreased and the levels of thiol increased in the presence of carnosine. As a result, in patologies such as hyperthyroidism which causes oxidative damages in tissues; it is suggested that carnosine which has antioxidant characteristics can be used as an additional therapeutic agent to standard treatment protocols before/after illness.