Spinal kord yaralanması olan bireylere bakım veren aile bireylerinin bakım yükleri ve bakım ile ilgili bilgi durumlarının belirlenmesi
Investigetion the state of knowledge maintenance burden and care of caregivers family members who with spinal cord injuries individuals
  1. Tez No: 390871
  2. Yazar: GÜLLÜ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal Kord, Aile bireyleri, Bakım, Bakım Yükü, Spinal Cord, Family Members, Patient's care, Burden of Caregivers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı spinal kord yaralanması olan bireylere bakım veren aile bireylerinin bakım yükleri ve bakım ile ilgili bilgi durumlarının belirlenmesidir. Araştırma; Fırat Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde Aralık 2012-Şubat 2015 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde spinal kord yaralanması nedeni ile yatan bireylere bakım veren aile bireyleri oluşturmuştur. Örneklemini ise; bu bireyler arasından iletişim kurulabilen, 18 yaşından büyük, ve güç analizi ile 93 olarak belirlenmiş sayıya ulaşıncaya kadar seçilen aile bireyleri oluşturmuştur. Bakım veren aile bireyleri evrenden olasılıksız rastlantısal örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veri toplamada hasta tanıtım formu, bakım veren aile bireyleri tanıtım formu, bakım veren aile bireylerinin bakımla ilgili bilgi formu ve Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBVYÖ) kullanılmıştır. Hastaların tanıtıcı özellikleri ile bakım veren aile bireylerinin ölçek puan ortalamaları karşılaştırılmasında; yaş ve gelir durumunda gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmuştur. Bakım veren aile bireylerinin tanıtıcı özellikleri ile ölçek puan ortalamaları karşılaştırılmasında ise; yaş ve bakım verme süresi ile gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmuştur. Aile bireylerinin ZBVYÖ puan ortalaması 22.76±11.6 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the state of knowledge maintenance burden and care of caregivers family members who with spinal cord injuries individuals. The study was practised between December 2012-February 2015 in Neurosurgery clinic at Firat University Hospital . The research population consisted of individuals caring for patients with spinal cord injury in Neurosurgery clinic . The research sample is consisted of 93 family members who could comminicated, consecutive and older eighteen years. Patient information form, caregiving family members information form, caregiving family members information form about caregiving were collected and Zarit Care Burden Scale was used to query participants. The average score of family caregivers compared to descriptive characteristics of patients and age and income statistically different were found between the groups. Also age and duration caregiving caregivers were compared and average scale scores statistically significant difference were found between the groups. The average scores of family members ZBVYÖ were found as 22.76 ± 11.6.