Akciğer adenokarsinomlarında k-ras, braf ve egfr mutasyonları ile egfr gen amplifikasyonunun klinik ve histopatolojik faktörler ile ilişkisi
Akciğer adenokarsinomlarinda k-RAS, BRAF ve EGFR mutasyonlari ile EGFR gen amplifikasyonunun klinik ve histopatolojik faktörler ile ilişkisi
- Tez No: 390917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer adenokarsinomu, EGFR, BRAF, KRAS, lung adenocarcinoma, EGFR, BRAF, KRAS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışması; Akciğer adenokarsinomlarında, K-RAS, BRAF ve EGFR mutasyonları ile EGFR gen amplifikasyonunun klinik ve histopatolojik faktörler ile ilişkisini araştıran retrospektif, klinikopatolojik bir araştırmadır. Bu çalışmada, 2000 yılından sonra GATA Patoloji AD.nda örnekleri incelenmiş 80 akciğer adenokarinomu komponenti bulunan olgu EGFR, BRAF ve KRAS mutasyonları açısından taranmıştır. Saptanan mutasyonlar, Patoloji AD.ndan elde edilen histopatolojik prognostik parametreler (histolojik tip, tümörün çapı, diferansiyasyon derecesi, lenf nodu metastazı bulunup bulunmadığı ve hastalığın evresi gibi) ile karşılaştırılmıştır. Akciğer adenokarsinomları için önem arz eden genler içinde epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR), B tip RAF kinaz (B-RAF), K-RAS ve anaplastik lenfoma kinaz (ALK) ön plana çıkmıştır. EGFR geni için ekson 18, 19, 20 ve 21, KRAS geni için ekson 2 ve 3, BRAF geni için ekson 15 bölgelerindeki mutasyonlar ve ALK geni translokasyonunun prognostik önemi olduğu veya tedaviyi yönlendirici etkisi bulunduğuna dair çok sayıda çalışma mevcuttur. EGFR, BRAF ve KRAS genleri için, ilgili ekzonları kapsayan sekanslama ve EGFR gen amplifikasyonu için in situ hibridizasyon yöntemi uygulanmıştır. Çalışmamızda EGFR mutasyonu açısından cinsiyetler arasında anlamlı bir fark tespit edilmiş olup araştırdığımız diğer prognostik veriler ile EGFR, KRAS ve BRAF mutasyonları ile EGFR gen amplifikasyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. EGFR mutasyonu ile EGFR gen amplifikasyonu arasında orta düzeyde bir kolerasyon mevcuttur. EGFR mutasyonu bulunan olgularda KRAS ve BRAF mutasyonu mevcut değildir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a retrospective clinicopathologic study, in which the relationships between EGFR, BRAF, and KRAS mutations with the classical histopathological prognostic factors in lung adenocarcinomas were investigated. A total of 80 lung adenocarcinoma cases, who had been evaluated in GMMA Dept. of Pathology, starting from year of 2000, were scanned for the known mutations of EGFR, BRAF, and KRAS genes. Detected mutations were compared with the prognostic parameters, such as histological type, tumor diameter, degree of differentiation, and the presence of lymph node metastasis, all of which were derived from the conventional pathological evaluation. Among the genes in the development of pulmonary adenocarcinomas, epidermal growth factor receptor (EGFR), Type B RAF kinase (B-RAF), K-RAS, and anaplastic lymphoma kinase (ALK) have been put forward. There are lots of studies in which either the prognostic importance or the potential to change the therapy of the mutations in exons 18, 19, 20, and 21 of EGFR; exons 2 and 3 of KRAS, and exon 15 of BRAF genes; or the translocation of ALK gene have been shown. For the related exons of EGFR, BRAF, and KRAS genes, gene sequencing was used, while in-situ hybridization has been utilized in the investigation of EGFR gene amplification. We have found a statistically important difference between genders for EGFR mutatations. However, no statistically significant relationships between the other prognostic parameters and EGFR, KRAS, and BRAF mutations as well as EGFR amplification were established. There was a slight correlation between EGFR mutations and EGFR gene amplification. Neither KRAS, nor BRAF mutations were come across in the cases having EGFR mutations.