Membranları intakt 34-40 haftalar arasındaki oligohidroamnios ile seyreden tekil gebeliklerde perinatal sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of perinatal outcomes in singleton pregnancies between 34-40 gestational weeks of oligohydramnios with intact membranes
- Tez No: 390957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET GÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Oligohidroamnios, amniotik sıvı indeksi, Apgar skoru, fetal asidemi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amniotik sıvı bozuklukları arasında yer alan oligohidroamnios tüm gebeliklerin yaklaşık olarak %0,5 – 5,5'inde izlenir. Tanım olarak gebelik haf-tasına göre amniotik sıvı hacminin 5 persentilin altında olması durumudur. Gelişim haftasına göre oligohidroamnios; erken başlangıçlı ve geç dönem başlangıçlı oligohidroamnios olmak üzere ikiye ayrılır. 34. gebelik haftasından sonra gelişen olgular geç dönem başlangıçlı oligohidroamnios olarak tanım-lanırken, bu grup oligohidroamnios olgularında genel prognozun iyi seyirli olduğunu belirtir literatür bilgileri mevcuttur. Bu çalışmada genel literatür bilgileri eşliğinde kliniğimizde takip edilen geç dönem başlangıçlı oligohidroamnios olguları ile gebelik süreci normal olarak seyreden olgular karşılaştırılmıştır. Bu kapsamda oligohidroamnios grubuna 27 hasta dâhil edilirken, kontrol grubu için 30 hasta dâhil edilmiştir. Gruplar; demografik ve klinik özellikler, antenatal bulgular, perinatal laboratuar bulguları ve perinatal sonuçlar açısından değerlendirilmişlerdir. Değerlendirmeler neticesinde sadece perinatal sonuçlar açısından gruplar arasında doğum ağırlığı, düşük doğum ağırlıklı bebek doğum oranı, bebeklerin 1. ay ağırlıklarının yanında, 1. ve 5. dakika Apgar skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç olarak literatür bilgilerine benzer olarak çalışmamızda da oligohidroamniosun artmış primer sezaryen oranları ve düşük doğum ağırlıklı bebek oranları arasında ilişki bulunduğunu, artmış mekonyumla boyalı amniotik sıvı ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış oranları ile ilişkisinin bulunmadığını ve ilginç olarak daha yüksek ortalama ile 1 ve 5. dakika Apgar skorlarına neden olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Listed among all amniotic fluid disorders, oligohydramnios is observed approximately 0,5 - 5,5% of all pregnancies. By definition, it is the amniotic fluid level being below the 5th percentile by pregnancy week. Oligohydramnios is divided into two categories as early-onset and late-onset oligohydramnios depending on the occurrence of the gestational week. Cases observed after 34 weeks gestation are defined as late-onset oligohydramnios and this group indicates that the overall prognosis is good in literature publications. Along with the literature information, this study compares the cases with late-onset oligohydramnios with the control group of normal pregnancy cases that are followed up in our clinic. In this study, oligohydramnios group included 27 patients whereas the control group included 30 patients. Groups were evaluated according to demographic and clinical characteristics, antenatal findings, perinatal laboratory findings and perinatal outcomes. As a result of the study only perinatal outcomes, statistically significant differences were determined in term of birth weight, birth rate of low birth weight babies, the weight of 1 month – old babies as well as 1st and 5th minute Apgar scores. Parallel to the literature data, our study shows that there is correlation between oligohydramnios and increased primary caesarean rates as well as the low birth weight of infant's rates, and there is no correlation between the increased meconium – stained amniotic fluid and neonatal intensive care unit admission rates. On the other hand interestingly enough, our study findings show oligohydramnios causes 1st and 5th minutes Apgar scores by a higher average. Key Words : Oligohydramnios, amniotic fluid index, Apgar score, fetal acidemia