Profesyonel ve amatör futbolcuların kişilik ve saldırganlık düzeylerinin incelenmesi (Trabzon-Rize İli örneği)
A survey on the level of personality and aggressiveness of professional and amateur football players (Trabzon – Rize example)
  1. Tez No: 391048
  2. Yazar: YAKUP AYTAÇ PAMUKÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPARSLAN ÜNVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Kişilik, Futbol, Aggressiveness, Personality and Football
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Araştırma grubunu 2014-2015 Süleyman SEBA Futbol Sezonunda Trabzon ve Rize ilindeki profesyonel ve amatör futbol takımları içerisinden 7 profesyonel ve 12 amatör futbol kulübünden 125 profesyonel ve 224 amatör sporcu olmak üzere toplam 349 futbolcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile İpek İlter KİPER tarafından geliştirilen 30 maddelik Saldırganlık Envanteri ile Francis ve ark. 1992 tarafından geliştirilen, ülkemiz için geçerlilik ve güvenirlik çalışması, Karancı ve arkadaşları tarafından yapılan 24 maddelik Eysenck Kişilik Anketi-Kısaltılmış Formu (EKA-GGK) kullanılmıştır. Verilerin dağılımlarıyla ilgili öncelikli olarak normallik testi (Kolmogorow-Smirnov D test – Shapiro Wilk) yapıldı. Çalışmaya katılan sporcuların dağılımları ve yüzdeleri tanımlayıcı istatistik (Descriptive Statistics) ile belirlendi. Sporcuların sporculuk düzeyine göre normal dağılıma sahip olan yıkıcı, edilgen ve genel saldırganlık puanlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde bağımsız örneklem T Testi (Independent Sample T Test) uygulanırken, normal dağılıma sahip olmayan atılganlık, nörotizm, dışa dönüklük, psikotizm ve yalan puanlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde Mann Whitney-U testi uygulandı. Bunun yanında profesyonel ve amatör sporcuların saldırganlık ve kişilik puanları arasındaki ilişkiyi saptamak için ise Spearman Kolerasyon testi uygulandı. Verilerin istatistiğinde SPSS 20.0 paket programı kullanıldı. Yapılan analizler sonucunda sporculuk düzeyine göre futbolcuların kişilik alt boyutlarında nörotizm ve dışa dönüklük hariç diğer alt boyutlarda, saldırganlık alt boyutlarında ise atılganlık hariç diğer alt boyutlarda anlamlı farklılıklar saptandı. Sonuç olarak amatör futbolcuların profesyonel futbolculardan daha saldırgan olduğu bulundu. Amatör futbolcuların psikotizm puanlarının profesyonel futbolculardan, profesyonel futbolcuların ise yalan puanlarının amatör futbolculardan daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the level of personality and aggressiveness of professional and amateur football players. A total of 349 players, comprising the sample of the thesis, including 125 professional and 224 amateur athletes from 7 professional and 12 amateur football clubs from Süleyman Seba Season 2014- 2015 which are competing in districts of Trabzon and Rize, Turkey. Personal information form created by the researcher, Aggressiveness Inventory consists of 30 items developed by •Ipek •Ilter Kiper, and Eysenck Personality Questionnaire Revised-Abbreviated form (EPQR-A) (Francis et al., 1992), which consists of 24 items translated into turkish by Karanc¬et al. are used as the data sources. To assess the distribution of the data, normality tests,i.e., Kolmogorov- Smirnov D-test and Shapiro-Wilk test are .rst conducted. The distribution and percentage of the athletes are determined by descriptive statistics. In- dependent sample T-test is implemented to test the signi.cance of normally distributed variables; destructive, passive, and general aggressiveness, whereas; Mann-Whitney U test is employed to test the signi.cance of non-normal vari- ables; assertiveness, neuroticism, extraversion, psychoticism, and deceit. More- over, to investigate the correlation between the personality and aggressiveness, Spearman correlation is used. Statistical treatment of the data is achieved with the help of SPSS (20.0) software. Analysis of the data reveals statistically signi.cant results in sub-dimensions of personality of players.except neuroticism and extraversion and aggressiveness of players.except assertiveness while considering both professional and amateur levels. As conclusion, amateur players are found to be more aggressive and psychotic and less deceitful than the professional players.