Gömük alt yirmi yaş dişlerinin çevresindeki anatomik dokularla olan ilişkisinin cone beam bilgisayarlı tomografi tetkiki ile değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between the impacted lower third molar teeth and surrounding anatomical tissue using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 391072
  2. Yazar: NAZAR MOHAMMED AL BADDRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF EMES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Impacted wisdom teeth, radiographs (Dental volumetric tomography), complication, measurement, localization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Gömülü mandibular üçüncü büyük azı dişlerinin çekimi; inferior alveolar kanala zarar vermesi veya diş ya da diş parçalarının komşu anatomik boşluklara kaçırılması gibi komplikasyonlara en çok yol açabilme potansiyeli olan, oral cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. İnferior alveolar sinire (IAS) zarar gelmesi, ilgilitarafta orta hatta kadar, çene ve dudakta his değişikliği gibi nadir görünen ancak önemli olan bir komplikasyona yol açar.Gömülü alt 20 yaş dişlerinin ya da diş parçalarının komşu localara - sublingual, submandibuler, pterigomandibuler veya lateral farengeal loca gibi kazara deplase olmaları mümkündür ve bu ciddi bir komplikasyondur. Literatürde bu konuda pek çok olgu, olgu serisi ve literatür derlemesi bulunmasına rağmen yeterli sayıda klinik çalışma bulunamamaktadır. Çalışmamız bu açıdan özgün bir çalışmadır.Bu çalışmanın amacı, cerrahi işlem sırasında üçüncü büyük azı dişlerinin komşu anatomik boşluklara kaçmasını ve İAS'ye zarar gelmesini önlemek için gömülü üçüncü büyük azı dişlerinin lokalizasyonunu; bu dişlerin kanala veya lingual kortekse yakınlığını değerlendirmektir. Konik ışınlı bilgisayar tomografi (CBCT), gömülü üçüncü büyük azı dişlerinin mandibular kanal ile ilişkilerini, kökleri ile lingual korteksin yakınlığını ve lingual korteksin kalınlığını belirlemede etkili bir görüntüleme metodudur ve bu dişlerin çekimi esnasında olabilecek komplikasyonları azaltmada önemli rol oynar. Çalışmaya daha önce alt çenesinden herhangi bir sebepleüç boyutlu bilgisayarlı tomografiçektirmiş olan ve bu tomografi görüntülerinde 20 yaş dişi görülen 209 hasta dahil edilecektir. Çalışma kapsamında bu hastaların CBCT kesitleri üzerinde ölçümler yapılmıştır.Bu ölçümlerde mandibular gümülü alt yirmi yaş dişlerinin köklerine, köklerin çevresindeki kemiğin kalınğına ve anatomik yapıyla (mandibular kanal, inferior alveolar sinir) ilişkisine bakılmıştır. 209 hastanın %19,6 'sında gömülü alt yirmi yaş dişi kökü, lingual korteksi kökün ortası itibariyle, % 17,6 'sında apeksleri ile perfore etmiştir. Kökün ortası ile perfore eden dişlerin %22 'si, mezioanguler, % 16 'sı horizontal olup, apeksi ile perfore edenlerin %20,7 'si mezioanguler, %17,4 'ü ise horizontal olarak bulunmuştur. Mezioanguler ve horizontal gömük alt yirmi yaş dişlerin çekimi esnasında diş yada kök parçalarının kaçma ihtimalinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Gömülü alt yirmi yaş dişi, radyografi (volumetrik dental tomografi), komplikasyon, ölçüm, lokalizasyon.
Özet (Çeviri)
Third molar surgery is one of the most common procedure performed by oral and maxillofacial surgeons. Although it is a rare situation, mandibular third molars can be iatrogenically displaced into the sublingual, submandibular,pterygomandibular, and lateral pharyngeal spaces. Anatomic considerations, such as the position of the tooth (distolingual angulation of the tooth), thin or dehisced lingual cortical plate, and application of excessive or uncontrolled force upon luxation,perforation of the lingual plate, inappropriate instruments, and inadequate clinical and radiographic examinations are important factors that can lead to the occurrence of displacement. Computed tomography with cone-beam reconstruction is an ideal radiological examination for the precise localization of a displaced tooth and it can also be used for determining the relationship of the impacted third molar to the mandibular canal, evaluating the distance between the roots and the lingual cortical plate and measuring the lingual cortical bone thickness. Cone-beamComputed tomography with can reduce complications that accompany the extraction of impacted mandibular third molar.