Sigara içen ve içmeyen bireylerin tam gömük yirmi yaş dişi perikoronal dokularında Ki67 ve P53 proteinleri varlığının karşılaştırılması
Comparison of Ki67 and p53 proteins' presence in fully impacted third molar pericoronal tissues of smoker and non-smoker patients
- Tez No: 266951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN BAYKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: asemptomatik, gömük alt yirmi yas disi, Ki67, p53, sigara, asymptomatic, impacted mandibular third molar, Ki67, p53, smoking
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Gömük yirmi yas dislerinin çekimi dishekimliği pratiğinde en fazla uygulanan cerrahigirisimlerdendir. Asemptomatik tam gömük yirmi yas dislerinin çekimi konusunda cerrahlartarafından henüz bir fikir birliğine ulasılamamıstır. Bu dislerin proflaktik çekimleri konusundatartısma devam etmektedir. Tam gömük yirmi yas dislerine ait perikoronal foliküller,patolojik değisiklikler geçirerek kistik ve tümöral olusumlara neden olabilmektedir.Ki67, hücre proliferasyonu esnasında epitel hücrelerinde miktarı artan bir proteindir. Buözelliği ile dokularda proliferasyonun belirlenmesi için kullanılmaktadır. P53, bir tümörbaskılayıcı gendir ve tümöral değisimlerin erken safhalarında hücre çekirdeklerinde miktarıartar. Bu özelliğiyle, kanserin ve benign bazı patolojik olusumların erken safhalarındadokularda tespit edilebilmektedir. Sigaranın içerdiği kanserojen maddeler, hücreproliferasyonunu ve tümöral değisimi stimüle ederek her iki proteinin dokulardaki miktarınıyükseltebilmektedir.Bu çalısmanın amacı, sigara içen ve içmeyen bireylerin asemptomatik alt yirmi yas disiperikoronal dokularında Ki67 ve p53 yoğunluğu ve dağılımının karsılastırılmasıdır.Çalısmaya 29 sigara kullanmayan ve 31 sigara kullanan hastanın tam gömük alt yirmi yas disiperikoronal folikülü dahil edildi. Örnekler, Ki67 ve p53'e karsı gelistirilmis monoklonalantikorlar kullanılarak immunohistokimyasal yöntemle boyandı ve değerlendirildi.Sigara kullanan bireylerin perikoronal dokularındaki Ki67 ve p53 yoğunluğu, sigarakullanmayanlara oranla anlamlı derecede yüksek bulunmustur. Çalısmamızda, sigaradanbağımsız olarak perikoronal foliküllerin suprabazal epitel tabakalarında yüksek Ki67 dağılımısaptanmıstır. Ayrıca Ki67 ve p53 skorları arasında pozitif korelasyon bulunmustur.Çalısmamızın sonuçları, sigara kullanan bireylerin tam gömük alt yirmi yas disiperikoronal dokularında patolojik değisim riskinin kullanmayanlardan yüksek olabileceğinigöstermistir. Bu nedenle sigara kullanımı gömük yirmi yas dislerinin proflaktik çekimideğerlendirilirken göz önünde bulundurulması gereken bir faktördür.
Özet (Çeviri)
One of the common surgical procedure in dentisry is removal of impacted third molars.There is still no general agreement about treatment of the asymptomatic fully impacted thirdmolars among surgeons. Proflactic removal of asymptomatic third molars has been generatedmuch discussion in dentistry. Pericoronal follicles of fully impacted third molars can lead tothe development of cystic and tumoral alterations.Ki67 is a protein which increases in epithelial cell proliferation. It is used as aproliferation marker in many tissues. P53 is a tumor supressor gene which increases innucleus at early stages of tumoral alterations. It also can be detected at early stages of cancerand some benign pathologies. Tobacco smoke contains many carcinogen agents and they canstimulate the cell proliferation and tumoral alteration chain. It causes increased intensity anddistribution of Ki67 and p53 in tissues.The aim of this study is to compare Ki67 and p53 expression intensity and distributionamong the smokers? and the non-smokers? pericoronal follicles of the fully impactedmandibular third molars. Sixty pericoronal follicles were collected from asymptomaticmandibular third molars of 29 non-smoker and 31 smoker patients. Specimens were examinedimmunohistochemically using monoclonal antibody against Ki67 and p53.The expression of Ki67 and p53 in smokers? pericoronal tissues was higher than nonsmokers.The high expression of Ki67 was detected at suprabasal layers of pericoronal follicleepithelium. Also, positive correlation was detected among Ki67 and p53 scores.The results of our study suggest that, the risk of pathological differantiation inpericoronal tissues of smoker patients is higher than the non-smoker patients. For that reason,smoking may taken into account for the prophylactic removal of the asymptomatic fullyimpacted mandibular third molars.