Baş-boyun bölgesine manyetik rezonans görüntüleme yapılan hastalarda manyetik rezonans görüntülemenin ve kullanılan kontrast maddenin koklear fonksiyonlara etkisinin otoakustik emisyon, işitsel beyinsapı cevabı ve yüksek frekans odyometri ile değerlendirilmesi
The comparison of hearing values before and after the magnetic resonance imaging with or without contrast agent- gadodiamid
  1. Tez No: 391082
  2. Yazar: MUSTAFA VARLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Yüksek Frekans Odyometrisi, İşitsel Beyinsapı Cevabı(ABR), Distorsiyon Ürünü Otoakustik Emisyon (DPOAE), Gadodiamid, İşitme, Magnetic Resonance Imaging (MRI), High Frequency Audiometry, Auditory Brainstem Response (ABR), Distortion Product Otoacoustic Emissions (DPOAE), Gadodiamid, Hearing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı daha önce yeterince çalışılmamış bir konu olan, baş-boyun bölgesine Manyetik Rezonans Görüntüleme(MRG) yapılan hastalarda, işlem sırasında var olan gürültünün ve kullanılan kontrast madde-gadodiamid'in işitme fonksiyonları üzerine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 18-65 yaş arası,otoskopik muayeneleri doğal olan, işitme kaybı olmayan, MRG yapılması kontrendike olmayan, toplamda 60 hasta dahil edildi.Bu hastaların 30 tanesi polikliniğimize başvuran kontrastlı temporal MRG yapılan, baş dönmesi ve sebebi açıklanamayan tinnitusu olan hastalardı. Geri kalan 30 hasta ise nöroloji polikliniğine başvuran kontrastsız kranial MRG yapılan, baş dönmesi ve baş ağrısı olan hastalardı. Çalışmaya katılan tüm hastaların KBB muayeneleri yapıldıktan sonra MRG öncesi ve sonrası saf ses odyometrisi, yüksek frekans odyometrisi, işitsel beyinsapı cevabı (ABR) ve distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) testleri yapıldı. Çalışmamızda odyolojik test sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldığında hastaların MRG öncesi ve sonrası, kontrastsız veya kontrast ajan-Gadodiamid kullanılarak yapılan görüntülemelerde işitme değerlerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç olarak bizim çalışmamızda baş bölgesine MRG yapılan hastaların işitme değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Burada işlem sırasında koruyucu kulaklık kullanımının da bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak çalışma gruplarımızın sayı olarak az olması nedeniyle daha geniş hasta gruplarında MRG gürültüsünün işitme üzerine etkisinin araştırılması ve hekimler tarafından tanı için sıkça başvurulan MRG sırasında koruyucu kulaklık kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of noise produced by device and contrast agent – Gadodiamid on hearing functions in a group of head and neck region Magnetic Resonance Imaging (MRI) patients which has not been studied adequately. A total number of 60 patients between the ages of 18 and 65, who have normal otoscopic examinations, no hearing loss and no contraindication for MRI included in this study. Thirty of these were ear MRI with contrast patients who admitted to our outpatient clinic with dizziness and unexplained reason tinnitus. The other thirty were cranial MRI without contrast patients who admitted to neurology outpatient clinic with dizziness and headache. All of the patients included had a complete ENT examination and then pure tone audiometry, high-frequency audiometry, auditory brainstem response (ABR) and distortion product otoacoustic emissions (DPOAE) tests were applied before and after MRI. In our study, no statistically significant difference was observed between the hearing values of patients before and after MRI scans with or without contrast agent-Gadodiamid by the analysis of the audiological test results. (p> 0.05) As a result, no statistically significant difference was detected in our study between the hearing values of patients who had head and neck region MRI. In our opinion, earphone usage is effective on this result. However, because of our small study groups we recommend the investigation of the effect of MRI noise on hearing function in larger patient groups and the usage of protective earphones during MRI which is a scanning method frequently used by physicians to confirm the diagnosis.