Baş boyun bölgesi yassı epitel hücreli karsinomlarında multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme ile histopatolojik bulguların korelasyonu
Corelation of histopathological findings and multiparametric magnetic resonance imaging in the head and neck squamous cell carcinomas
- Tez No: 629206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ KARABAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: BBYEHK, DK-MRG, DAG, Ktrans, Kep, iAUC, ADC, MVD, HNSCC, DCE MRI, DWI, Ktrans, Kep, iAUC, ADC, MVD
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç:Çalışmamızda baş boyun bölgesi yerleşimli yası epitel hücreli karsinomlarda (BBYEHK) multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme (Mp-MRG)'den elde edilecek parametreler ile histopatolojik parametreler arasındaki korelasyonun araştırılması amaçlanmıştır. Mp-MRG ile elde edilen kantitatif verilerin histopatolojik yöntemlerle korele olabileceği, tümör özellik ve davranışlarının non-invaziv değerlendirilmesine olanak sağlayacağı öngörülmüştür. Gereç ve Yöntem: Aralık 2017-Şubat 2019 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde histopatolojik olarak BBYEHK tanısı almış ve multiparametrik MRG ile tetkik edilmiş hastalar görüntüleme arşivinde taranmış ve kriterleri karşılayan 33 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Belirlenen iki yöntemle iş istasyonunda DK-MRG verileri üzerinden yapılan ölçümler ile Ktrans, Kep, Ve ve iAUC verileri ve DAG görüntüleri üzerinden yapılan ölçümlerle ADCmean parametreleri elde edilmiştir. Ayrıca Ki-67 antijen boyamasıyla proliferasyon indeksi, CD34 ve CD105 antijen boyamasıyla da mikrodamar dansitesi (MVDmax ve MVDmean) verileri elde edilmiştir. Tümörlerin T ve N evreleri ve dereceleri de kaydedilmiştir. Mp-MRG parametreleri ve histopatolojik verilerin arasındaki korelasyonu belirlemek, bu ölçümlerin evre ve derecelere göre durumunu değerlendirmek ve uygun verilerin ön tanı koydurucu eşik değerini belirlemek için uygun istatistiksel testler yapılmıştır. Bulgular: Ktrans, Kep, Ve ve iAUC parametrelerinin ortalamaları tümör dokusunda normal dokuya kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,00, p=0,00, p=0,006, p=0,00). Standart ROİ ile yapılan ölçümde Ktrans değeri ile CD34 MVDmax ve CD34 MVDmean verileri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde zayıf korelasyon saptanmıştır (r=0,364; p=0,037, r=0,346; p=0,049). Ki-67 indeksi ve standart ROİ ile yapılan ölçümden elde edilen Ve verisi evresi T3-T4 olan tümörlerde evresi T1-T2 olanlara kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,003, p=0,03). DK-MRG parametreleri ve ADC ölçümleri ile Ki-67 indeksi arasında korelasyon saptanmamıştır (p>0,05). Tümör derecesi ile MVD parametreleri arasında anlamlı ilişki saptanırken DK-MRG ölçümleri ile arasında anlamlı ilişki izlenmemiştir. ADCmean ile histopatolojik parametreler, tümör evre ve derecesi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Mp-MRG'nin bir bileşeni olan DK-MRG'den elde edilen veriler tümörün T evresi ve mikrodamar dansitesi gibi özelliklerini nonivaziv olarak öngörme potansiyeline sahip bir yöntem olup tekniğinin ve ölçüm yöntemlerinin standardizasyonu ile BBYEHK görüntülemedeki yerinin daha net oraya çıkacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the correlation between parameters to be obtained from multiparametric MRI and parameters such as grade, proliferation index and microvascular density to be obtained histopathologically and stage in head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC). It has been hypothesized that quantitative data obtained with Mp-MRI may correlate with histopathological methods and allow non-invasive evaluation of tumor features and behaviors. Material and Method: Between December 2017 and February 2019, patients with histopathologically diagnosed as HNSCC at the Dokuz Eylul University Medical Faculty Hospital and examined with Multiparametric MRI were scanned in the imaging archive and 33 patients who met the criteria were included in the study. ADCmean parameter was obtained by measurements on DWI images and Ktrans, Kep, Ve and iAUC parameters were obtained by measurements on DCE MRI images were measured with two methods at the Workstation. In addition, proliferation index was estimated on Ki-67 antigen stained specimens and microvessel density was estimated on CD34 and CD105 antigen stained specimens The T and N-stages and grades of tumors were also recorded. Appropriate statistical tests were performed to determine the correlation between the Multiparametric MRI parameters and histopathological data to evaluate the status of these measurements according to stage and degrees, and to determine the pre-diagnostic threshold value of the appropriate data. Results: Mean values of Ktrans, Kep, Ve and iAUC parameters were significantly higher in tumor tissue compared to normal tissue p=0,00, p=0,00, p=0,006, p=0,00, respectively). In the DCE MRI measurement made by both methods, it was found that some parameters correlated positively and negatively. In the measurement made with standard ROI, there was a statistically weak positive correlation between Ktrans and CD34 MVDmax and CD34 MVDmean measurements (r=0.363; p=0.037, r=0.346; p=0.049). The proliferation index and Ve parameter that obtained from the measurement with standard ROI were significantly higher in T3-T4 tumors compared to those with T1-T2 (p=0.003, p=0.03). There was no correlation between DCE MRI parameters and ADCmean measurements and proliferation index (p>0.05). While there was a significant relationship between tumor grade and MVD parameters, no significant relationship was observed with DCE MRI parameters. ADCmean was not correlated with histopathological parameters, the stage and grade of the tumor (p>0,05). Conclusion: Data obtained from DCE MRI, which is a component of Mp-MRI, is a method that has the potential to predict the features of the tumor, such as T stage and microvascular density, and it is thought that the position of BBYEHK will appear more clearly with the standardization of its technique and measurement methods.