Cumhuriyet dönemi kaynaklarına göre kupa, hacamat ve sülükle tedavi
Medication through cupping, hijama and leeches in republican era sources
  1. Tez No: 391110
  2. Yazar: SÜMEYRA MERVE KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ HOT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tıp, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Kupa, Hacamat, Sülük, Folklorik Tıp, Traditional Medicine, Traditional and Complementary Medicine, Cupping, Hijamah, Leeches, Folk Medicine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2002 yılında yayınladığı“Geleneksel Tıp Strateji Planlaması”ile dünyada geleneksel ve tamamlayıcı tıp konularına akademik ve bilimsel ilgi artmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde güvenli uygulama standartları getirilen GT Tıp uygulamaları hakkında ülkemizde de kupa, hacamat ve sülük tedavilerini içine alan birçok GT Tıp uygulaması yasallaşmıştır. Bu tedaviler Anadolu topraklarında bin yıllardır uygulanan tedavilerdir. Tez kapsamında geleneksel tedavi yöntemleri olarak kupa, hacamat ve sülükle tedavinin harf inkılabı sonrasında, Cumhuriyet dönemindeki yeri yazılı ve sözlü kaynaklar kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışmanın içeriğinde kupa, hacamat ve sülük kullanımının tarihsel gelişimi, Anadolu halk hekimliğinde kullanımı, Cumhuriyet dönemi yazılı kaynaklarındaki yeri, günümüz halk hekimliğindeki durumu, kupa, hacamat ve sülükle tedavinin ülkemizdeki ve bazı yabancı ülkelerdeki uygulamaları hakkında bilgi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Following the publication of the“Traditional Medicine Strategy”by the World Health Organization in 2002, there has globally emerged an increasing academic and scientific interest in traditional and complementary medicine. Many traditional and complementary medicine practices including cupping, hijamah and leeches have been legalized in our country following the introduction of some safety standards in this field of medicine in many countries of the world. In fact, this field of medicine is one that has been practiced in Anatolia for thousands of years. This thesis handles the position of the medication through cupping, hijamah and leeches as methods of traditional medicine in the republican era beginning from the alphabet reform by delving into the written and oral sources. The study covers the historical development of the cupping, hijamah and leeches, their utilisation in Anatolian folkloric medicine, their position in the republican era written sources, the use of these types of medication in the folkloric medicine of today and the current practices in our country and some foreign countries.