Meme kanserinde yoğunluk ayarlı radyoterapi uygulamalarında bolus materyali etkisinin dozimetrik olarak incelenmesi
The dosimetric examination of effect of bolus material in intensity modulated radiotherapy for breast cancer
  1. Tez No: 391111
  2. Yazar: NAZAN DEDE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT OKUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Bolus, Breast, IMRT, PMRT, Skin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez çalışmasında; mastektomi yapılmış meme kanseri hastalarının YART tekniği ile tedavisinde ciltte absorblanan dozun, bolus materyalinin kullanımına bağlı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Fantoma BT'de bolus yerleştirilerek ve TPS'de sanal bolus yerleştirerek tamamen boluslu, %50 boluslu ve bolussuz tedavi planları, 6 MV enerjili 6 alan kullanılarak, 25 fraksiyonda 50 Gy verilecek şekilde, YART tekniği ile, CTV'nin ciltten içeri 0.3 cm ve 0.5 cm çekildiği hacimler için ayrı ayrı, yapılmıştır. Ölçümler ince TLD çipleri ve gafkromik EBT3 film ile gerçekleştirilmiştir. Tedavi planlama sisteminden alınan değerler ile ölçüm verilerinin ortalaması alındığında CTV'nin ciltten içeri 0.3 cm ve 0.5 cm çekildiği durumlarda ciltte absorblanan dozun; %50 boluslu planda bolussuz plana oranla sırası ile %25.9 ve %31.6 daha fazla olduğu, sanal bolus kullanılan tamamen boluslu planda bolussuz plana oranla sırası ile %40.0 ve %48.6 daha fazla olduğu, gerçek bolus kullanılan tamamen boluslu planda bolussuz plana oranla sırası ile %39.1 ve %42.7 daha fazla olduğu bulunmuştur. Mastektomi yapılmış meme kanseri hastalarının yoğunluk ayarlı radyoterapi ile tedavisinde, bolus materyali kullanılan fraksiyonların sayısı arttıkça ciltte absorblanan dozun artmakta olduğu ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler : Bolus, Cilt, Meme, PMRT, YART
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the use of bolus material on absorbed skin dose at the IMRT treatments of the post-mastectomy breast patients. CT scans were completed with and without bolus. Using 6 MV photon beams, 6 field-IMRT plans, non-bolused-%50 bolused-full bolused, were done by prescribing 50 Gy/ 25 fraction to the CTV that is countured on CT images at 2 different types: 0.3 cm inside of the skin surface and 0.5 cm. The measurements were done with thin TLD chips and gafchromic EBT3 films. The obtained data of average TPS and measurements datas, it was found out that; for CTVs 0.3 cm inside of the skin surface and those 0.5 cm inside, in the %50 bolused plan the absorbed skin dose is respectively %25.9 and %31.6 higher than non-bolused plan, as for the virtual full-bolused plan the absorbed skin dose is respectively %40.0 and %48.6 higher than non-bolused plan, in the actual full-bolused plan the absorbed skin dose is respectively %39.1 and %42.7 higher than non-bolused plan. It is understood that during the IMRT treatments of post-mastectomy breast patients, the increase in number of bolused fractions results in an increase in the absorbed skin dose.