Finansal kriz ortamında kredi derecelendirme kuruluşlarına eleştirel bir bakış: Güven kaybı ve yeni düzenlemeler
A critical view to credit rating agencies in the financial crisis: Loss of confidence and new regulations
  1. Tez No: 391192
  2. Yazar: GİZEM VERGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMALETTİN ÇONKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Derecelendirme Kuruluşları, Finansal Kriz, Güvenilirlik, Tez Sözlüğü, Credit Rating Agencies, Financial Crisis, Credibility, Thesis Vocabulary
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Küresel finans sisteminde güvenilir yatırımlara yönelmek isteyen yatırımcılar, çeşitli borçlanma araçlarıyla yabancı sermaye çekmek isteyen ülkeler ve şirketler için kredi derecelendirmenin önemi büyüktür. Enron, Parmalat ve Worldcom gibi büyük şirketlerin iflasından çok kısa süre önce vermiş oldukları yüksek notlarla eleştirilerin hedefinde olan KDK'ların, 2008 Finansal Krizi'nde de etkin rol oynadıkları tartışılmaktadır. Güvenilirlikleri sorgulanan KDK'ların kriz dönemindeki rollerinin eleştirel bir biçimde incelenmesi ve kriz öncesi, süresi, sonrası yapılan düzenlemelerin değerlendirilmesi bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Düzenlemelerin eksik yönlerinin belirlenmesi ve buna yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Ayrıca finans sektörüyle ilgilenen öğrencilerin güncel finans kavramlarına ve kurumlarına yönelik farkındalıklarını artırmak amacıyla“tez sözlüğü”hazırlanmıştır. KDK'ların şişirilmiş notlarla krizi tetikledikleri hatta derinleştirdikleri bulgulanmış ve eleştirilen konular arasında yer alan ücret politikaları, oligopolistik yapıları gibi kronik sorunlarına köklü çözümler getirilmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of credit rating is significant for investors who want to tend towards credible investments and for countries and companies which want to attract foreign capital through different debt instruments, in global finance system. It is argued that credit rating agencies, which are the center of the criticisms because of high credit ratings that they gave very shortly before the bankruptcy of big companies like Enron, Parmalat and Worldcom, have played an active role in financial crisis in 2008. The main subject of this thesis is examining the role of credit rating agencies, whose credibility is questioned, in crises period in a critical way and evaluating the regulations which have been done pre, throughout and post crises. In this thesis, it is aimed to identify the deficient side of the regulations and make suggestions towards them. In addition, it is prepared a“thesis vocabulary”for students who have interest in finance industry to increase their awareness towards financial concepts and institutions. As a result of the thesis, it is founded that credit rating agencies have triggered the crises and even have made them deep through exaggerating ratings and it is determined that credit rating agencies have not offered radical solutions to chronic problems like fee charging policy and oligopolistic structure which are considered in criticized issues.