Türkiye'de köy imamlarının sorunları: Pınarbaşı örneği
The problems of vi̇llage i̇mams i̇n Turkey: Example of Pınarbaşı
- Tez No: 391228
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, DİB, Din Görevlisi, Köy, Köy İmamları, Sorunlar, Mesleki Sorunlar, Sosyal Sorunlar, Religious, The Precidency of Religious Affairs, Religious Employee, Willage, The Willage İmams, Problems, Occupational Problems, Social Problems
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
“Türkiye'de Köy İmamlarının Sorunları – Pınarbaşı Örneği - ”başlıklı bu çalışma, DİB'e bağlı olarak Kayseri Pınarbaşı Müftülüğü'nde görev yapan köy imamları üzerinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasıdır. Bu çalışmada din hizmeti görevini yerine getiren köy imamlarının mesleksel yaşamları sırasında karşılaşmış oldukları problem ve beklentilerin hangi alanlarda yoğunlaştığının tespiti yapılmış ve bireysel, toplumsal, mesleksel ve kurumsal problemlerin oluşumunda etkin olan değişkenler ele alınmıştır. Bunun yanında din, dinsel bürokrasi ve köy imamlarının tarihi gelişimi ile ilgili olarak teorik bir çerçeve sunulmaya çalışılmıştır. Bahsedilen durumlarla ilgili bir takım betimlemelere gidilirken köy imamlarının problem ve beklentileriyle ilgili belli çıkarımlara da ulaşılmaya çalışılmıştır. Görev yapılan yerin kırsal yerleşim yeri olmasının problem ve beklentilerde belirgin bir faktör olduğu görülmüştür. Bunun yanısıra mesleğin yerine getirilmesi esnasında ortaya çıkan problem ve beklentilerin yaş, öğrenim durumu ve hafızlık gibi değişkenlere bağlı olarak farklılaştığı dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study entitled“The Problems of The Village İmams in Turkey - Pınarbaşı Example - ”is a field research on the willage imams belong to Kayseri Pınarbaşı Branch of the Presidency of Religious Affairs. It was determined in which fields problems and expactations intensified that village imams, performing their religion service task, encountered during their occupation life and variables which were effective in forming individual, occupation aland institutional problems were dealed with. İn addition to this, a the oretical frame was tried to be presented about historical improvement of the religion, religious bureaucracy and being village imam. On the basis of sociological criteria the significant finding sobtained on these matters were described andevaluated. In the addition, the problems and expactations were also observed in respect to the location of occupation such as rural (village) areas. This study revealed that the problems and expactations during the period of work are depentend up on several variables. These are: age, level of education, hafızlık, times of duties.