Dengeli kart sistemi (Balanced scorecard) ile kurumsal yönetim performansının ölçümü: Ankara imalat sanayinde bir araştırma
Measuring performance of corporate governance by balanced scorecard: A survey of Ankara anufacturing industry
- Tez No: 391234
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Dengeli Kart Sistemi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Monte Carlo Simulasyonu, Corporate Governance, Balanced Scorecard, Analytical Hierarchy Process, Monte Carlo Simulation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Literatürde kurumsal yönetimin firma etkinliği ve performansı üzerinde kurumsal yönetimin etkisi geniş ölçüde tartışılmaktadır. Buna karşın literatürde kurumsal yönetim performansının ölçülmesi ile ilgili sınırlı sayıda araştırma söz konusudur. Bu çalışma bu alandaki görgül araştırma eksikliğini gidermeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin Ankara ili imalat sanayindeki anonim şirket statüsünde faaliyet gösteren ve yönetsel bir kadroya sahip işletmeler (N=86) oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, kurumsal yönetimin teorik çerçevesi, kurumsal yönetim uygulamaları ve kurumsal yönetim performansının ölçülmesi hakkında bilgi vermek ve dengeli kart sistemi yardımıyla kurumsal yönetim performansını ölçmek ve dengeli kart sisteminin herbir boyutunun kurumsal yönetim performansının ölçümündeki göreli ağırlığını tespit etmektir. Araştırma bulgularına göre, imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalar açısından kurumsal yönetim performansı ölçülürken en fazla etkiyi içsel süreçler ve en az etkiyi ise finansal boyutun yaptığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre, dengeli kart sisteminin esas alındığı kurumsal yönetim performans ölçüm modelinde müşteri ilişkileri boyutunun iç süreçler, öğrenme ve gelişme ve finansal boyutlar ile pozitif yönlü ilişki içinde olduğu ortaya konmuştur. Benzer şekilde iç süreçler boyutu ile öğrenme ve gelişme ve finansal boyut arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Öte yandan, öğrenme ve gelişme boyutunun finansal boyut ile pozitif yönlü ilişki içinde olduğu saptanmıştır. Son olarak çalışmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış ve gelecekte yapılacak araştırmalar konusunda bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The impacts of corporate governance on firm efficiency and performance have been widely studied in the literature. However, there are few studies with respect to measuring performance of corporate governance. This research aims to remove the lack of empirical research in this area. The sampling consists incorporated companies that have executive management (n=86) in manufacturing industry in the Ankara province, Turkey. The purpose of this study is to inform the theoretical framework of corporate governance, corporate governance practices, measuring corporate governance performance, to measure corporate governance performance by the help of balanced scorecard and to determine the relative weight of balanced scorecard dimensions in measuring corporate governance. According to findings of the research findings, it determined that the impact of the internal process dimension over the corporate governance performance is the most whereas the financial dimension is the least for incorporated companies in the manufacturing industry. Moreover, the results of research showed that the dimension of customer relations was found to be positively related to ınternal business process, learining and growth, financial dimensions of corporate governance model based on balanced scorecards. Similarly, internal business process was found to positively correlate with learining and growth, and financial dimensions of its model. On the other hand, learining and growth was to be found to be positively related to financial dimensions of mentioned model. Finally, it is emphasized that the study has some limitations and suggestions are included about the researches to be done in the future.