Yoksulluk sorunun çözümünde mikro finans sistemi ve mikro kredi uygulamaları: Türkiye'de kadın yoksulluğu üzerine bir araştırma
Micro finance system and micro credit programs for the poverty problem resolutions: The case of women's poverty in Turkey
- Tez No: 391235
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın Yoksulluğu, Mikro Finans, Mikro Kredi, Women`s poverty, Microfinance, Microcredit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Türkiye'de Türkiye Grameen Mikro Finans Programı (TGMP) tarafından yürütülen mikro kredi uygulamalarının kadın yoksulluğu üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerinin ölçülmesi amacıyla yapılan bu çalışma, teori ve uygulama şeklinde iki kısımdan oluşmuştur. Çalışmanın ilk üç bölümünde teorik bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, yoksullukla ilgili temel kavramlar ve yoksulluk türleri, yeni yoksulluk, yoksulluğun nedenleri, yoksulluğun ölçülmesi ve ölçütleri, kadın yoksulluğu ve kadın yoksulluğunu belirleyen faktörler açıklanmıştır. İkinci bölümde, mikro finansman sistemi ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Mikro finansman sisteminin tarihsel gelişimi anlatıldıktan sonra, mikro finansman sisteminin uygulama esasları, prensipleri ve hedef kitlesi incelenmiştir. Ardından mikro finans sistemi ile klasik bankacılık arasındaki farklar ele alınmıştır. Daha sonra mikro finansman kuruluş modellerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, diğer ülkelerde ve Türkiye'de mikro finansman sisteminin gelişimi ele alınmıştır. İlk olarak Dünya'da mikro finansman sisteminin gelişimi ve geldiği aşama anlatılmış ardından mikro finansman sistemine temel teşkil eden Grameen Bank uygulaması ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'deki mikro finansman uygulamaları, TGMP uygulamaları çerçevesinde ele alınmıştır. Son olarak mikro kredi kullanımı konusundaki ampirik literatür incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise, anket yöntemiyle Türkiye'deki mikro kredi kullanıcılarının, mikro kredi kullanımı sonucunda sosyo-ekonomik düzeylerinde meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler toplanmıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen bulgulara göre mikro kredi kullanımının, kullanan kişilerin sosyo-ekonomik düzeylerinde olumlu etki yaptığı görülmüştür. Ayrıca mikro kredi kullanımının cevaplayıcıların sosyo-ekonomik düzeylerinde meydana getirdiği olumlu etkinin bölgelere göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Çeşitli değişkenlere göre bölgeler arası farklılıklar gruplandırılmıştır. Tez Türkiye'deki mikro kredi uygulamalarının yoksulluk ve kadın yoksulluğu üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalara katkı sağlayacaktır. Sonuçları, mikro kredi kullanımının kadın yoksulluğunu önemli ölçüde azalttığını ve sosyo-ekonomik düzeylerini iyileştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is measuring the socio-economic impacts of micro-credit programs`, is conducted by Turkish Grameen Microfinance Program (TGMP) in Turkey, on the women`s poverty. It consists of two parts: theory and application. Theoretical information was given in the first three parts of the study. In the first section, basic concepts related to poverty and types of poverty, new poverty, reasons of poverty, measuring the poverty and its criterion, women`s poverty and factors determining the women`s poverty were explained. In the second part, micro finance system was explained in a detailed manner. After explaining the historical development of micro finance system, micro finance system`s implementation fundamentals, principles and target group were examined. Then, the difference between micro finance system and traditional banking were discussed. Afterwards, micro finance institution`s models were mentioned. In the third section, the development of micro finance system in other countries and also in Turkey was discussed. Firstly development of micro finance system in the world and then, Grameen Bank program, which is the basis of micro finance system, was examined in a comprehensive manner. After, micro finance practices in Turkey were discussed within the frame of TGMP programs. Finally, the empirical literatures about the use of micro credit were investigated. In the fourth part of the study, the information about the socio-economic level changes of micro credit users in Turkey was collected with survey method. According to the findings of the survey, the use of micro credit has positive impact on the user`s socio-economic level. Also, it was determined that the positive effects of micro credit on the socio-economic level of respondents vary according to region. Several variables were grouped according to the inter-regional differences. This thesis will contribute to the literature which is examining the effects of micro credit programs on poverty and women`s poverty in Turkey. The obtained results show that the use of micro credit significantly reduces the women`s poverty and improves their socio-economic level.