Kayseri'de çekirdek aile ağı ilişkileri
Nuclear family's network relations in Kayseri̇
- Tez No: 391243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, çekirdek aile, çekirdek aile ağı, Kayseri, Family, nuclear family, nuclear family network, Kayseri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma Kayseri'nin İncesu ilçesinde Mayıs 2014 tarihinde yapılan, genel bağlamda çekirdek aile ilişkilerini anlamaya çalışan bir saha araştırmasının verilerine dayanarak hazırlanmıştır. Çalışmada İncesu'da yaşayan ailenin ve ilişki ağlarının günümüz şartlarında nasıl bir forma büründüğü, ilişki ağlarında göze çarpan olguların nasıl kendini gösterdiği ve aile içindeki bireylerin rol olarak diğer aile bireylerine karşı nasıl tutumlar içinde oldukları araştırılmıştır. Bunun yanında aile fertlerinin genel kültürel, ekonomik ve eğitim düzeyleri incelenmiş, rapor olarak sunulmuştur. Çalışma öncesi bir literatür araştırması yapılmış, bu literatür saha verileriyle bir arada kullanılmıştır. Ancak esas verileri yine sahadan almış bulunmaktayız. Saha araştırmasında tabakalı örneklem metodu uygulanmış, 110 evli erkek ve 110 evli kadın olmak üzere toplam 220 kişiye“Birey Soru Kağıdı”uygulanmıştır. Ayrıca hane hakkında genel bilgi edinmek amacıyla, hanede yaşayan 18 yaş ve üzeri, hane hakkında bilgi sahibi olan 110 kişiye“Hanehalkı Soru Kağıdı”uygulanmıştır. Bu araştırmanın, Türkiye'deki aile araştırmaları literatürüne ve ilçede daha sonra yapılacak olan araştırmalara katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to understand the nuclear family relations based on the data acquiring from the field study applied in İncesu province of Kayseri city in May 2014.It is searched in this study that how İncesu family and its relation network experienced a transformation process in todays conditions, how the prominent facts in the relation networks stand out and how the family member exhibit attitude towards each other. Besides, the overall cultural, economic and educational levels of the family members were examined and presented as a report. First of all, it is set out with a comprehensive and detailed literature search and this literature was used and combined with the data obtaining from the field study. The stratified sampling method was used in the field research. ''Individual Questionnaire'' used in the field research was applied to 110 married men and 110 married women, 220 individuals in total. It is also applied a ''Household Questionnaire'' in this research in order to get general information about the family.The household questionnaires were applied to 110 person, who are in the age of 18 and upper and able to give information about the family. It is hoped that this study would make a contribution to the literature in Turkey and would be a pioneer for the following researches.