Abbâsî Halifesi Ebü'l-Abbas es-Seffâh ve dönemi
An Abbasi̇d Cali̇ph Ebü'l-Abbas es-Seffâh and his period
- Tez No: 391247
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abbâsîler, Halife, Ebü'l-Abbas, ihtilâl, Abbasids, Caliph, Ebü'l-Abbas, revolytion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Abbasoğulları'ndan Muhammed b. Ali önderliğinde Emevî iktidarına karşı gizlice başlatılan, sonra da Ebû Müslim gibi büyük bir liderin katılımıyla büyük bir ivme kazanan ihtilâl hareketi başarıyla sonuçlanmış ve yaklaşık otuz iki yıl kadar süren bir mücadelenin ardından Emevî Devleti tarih sahnesindeki yerini Abbâsîler'e bırakmıştır. Abbâsîler'in ilk halifesi olan Ebü'l-Abbas yaklaşık beş yıllık halifeliği süresince ancak dahili istikrarı ve sınır güvenliğini sağlamakla meşgul olmuştur. Bunun sonucunda Endülüs toprakları hariç olmak üzere daha önce Emevîler'in sahip olduğu bütün beldelerde sükuneti sağlayarak buraları merkezî idareye bağlamıştır. Merkezi otoriteye karşı çıkan isyanları bastırma gayreti Ebü'l-Abbas döneminde ilim, fikir ve imar faaliyetlerindeki gelişmelere de engel olmuştur. Yine Ebü'l-Abbas döneminde gerçekleşen gelişmelerden biri de hükümet merkezini Şam'dan Irak'a taşınması olmuştur. Ayrıca Müslümanlar'ın Çinliler'i yenilgiye uğrattığı Talas Savaşı da bu dönemde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The revolytion movement which was started sacretly against Umayyad Dynasty in the leadership of Muhammed b. Ali who is from Abbasids and then gained speed with the attadancy of such a great leader Ebu Muslim was resulted in success and Umayyad Dynasty left his stage of history to Abbasids after the fight which was nearly lasted 32 years. The first Calips of Abbasids Ebü' l-Abbas only dealt with protection of the continued stability and border security in his 5 years Calips period. With the result of this, except Andalusia Landings , he provided tranquility in all Umayyad ' s states and connected them central authtority. The strugle against to the revolts to the central authtority prevented the improvements of science, thoughts and zoning facilities in Ebü' l Abbas period. And again one of the developments happened in Ebü' l Abbas period was movement of goverment headquarter from Damascus to Iraq .Besides, the Talas war which Muslims defeated chinese, took place again in this period.