Türk Ceza Hukukunda zimmet suçu
The crime of embezzlement in Turkish Criminal Law
- Tez No: 391249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Zimmet, Zilyetlik, Koruma ve Gözetim, Kullanma Zimmeti, Hile, Etkin Pişmanlık, Türk Ceza Kanunu Madde 247, Suç, Suçun Konusu, Fail, Hukuku Uygunluk Sebepleri, Embezzlement, Possession, Preservation and Taking Care, Using Embezzlement (Furtum Usus), Cheat, Effective Repentance, Turkish Penal Code Article 247, Crime, Corporeal Subject, Perpetrator, Reasons For Appropriateness
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Zimmet suçu, TCK'nin 247. maddesinde düzenlenmiş olup,“Kamu görevlisine zilyetliği devredilen veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı, kendisi veya başkası yararınasahiplenmesi”şeklinde tanımlanmaktadır. Zimmet suçunun faili sadece kamu görevlisi olabilecektir. Zimmet suçuna konu fiil, kamu görevlisi olmayan kimse tarafından işlenmesi halinde güveni kötüye kullanma suçu meydana gelmektedir. Zimmet suçunun konusu“mal”dır. Ceza hukukundaki“mal”kavramı Medeni Hukukta yer alan“eşya”kavramından da açıkça daha geniş bir kavramdır. Zimmet suçunun konusu, taşınır ya da taşınmaz bir eşya olabilecektir. Zimmet suçunun meydana gelebilmesi için; suç konusu olan malın faile“görevi nedeniyle zilyetliği devredilmiş”olmalı ya da failin“koruma ve gözetim ile yükümlü”olması gerekmektedir. Zimmet suçu ancak kasten işlenebilir. Zimmet suçu bakımından hukuka uygunluk sebeplerinin uygulanması mümkündür. Suça yaptırım olarak sadece hapis cezası öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The crime of embezzlement has been regulated in 247th article of Turkish Penal Code and described as:“Owning the possession by providing benefits to own self or someone else by Public Servant who conveyed as possessor or obligated to preservation and protection that possession. Only the public servant can be perpetrator of crime of embezzlement. In the case of the issue of Crime of embezzlement action realized by anyone who is not a public servant, the crime of betrayal of trust occurs. The issue of the crime of embezzlement is: Possession. ”Possession“ term which in the criminal law literature have also larger scope then ”Property“ term which in the civil law literature. The subject of the crime of embezzlement can be chattel or real estate. These are necessary for occur crime of embezzlement that; ”the perpetrator determined duty related possessor of possession that the subject of the crime“ or ”the perpetrator obligated to preservation and protection of possession that the subject of the crime." The crime of embezzlement can becommit only intentionally crime. In the side of embezzlement, reasons of compliance with law possible to apply. As sanction for this crime just imprisonment foreseen.