Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında yolculuk arketipi
The journey archetype in the novels of Reşat Nuri Güntekin
  1. Tez No: 391255
  2. Yazar: SEMİH ZEKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, arketip, yolculuk/aşama arketipi, Reşat Nuri Güntekin, archetype, journey/stage archetype
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 682
Özet
Bu çalışmada hikâye, tiyatro ve romanlarıyla Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Reşat Nuri Güntekin'in on dokuz romanında, Joseph Campbell'ın“Kahramanın Sonsuz Yolculuğu”adlı eserinde ifade edilen yolculuk arketipi aşamaları incelendi. Böylece farklı kültür ve zaman diliminden beslenen bir Türk yazarının, yolculuk arketipini romanlarına yansıtabileceği gerçeği gösterilmiş oldu. Bu çalışma giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemi verilmiştir. Birinci bölümünde James G. Frazer, Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Erich Fromm, Mircea Eliade, Vladimir Propp ve Northrop Frye bağlamında arketip düşüncesinin kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde Reşat Nuri Güntekin'in on dokuz romanında Campbell'ın ifade ettiği yolculuk arketipi aşamalarının yansıyış biçimi ele alınmıştır. Bu gerçekleştirilirken Campbell'in yolculuk arketipi aşamalarına getirdiği yorumlara da değinilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise elde edilen veriler toplu bir şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the archetype defined in Joseph Campbell's“The Hero With A Thousand Faces”was investigated in Reşat Nuri Güntekin's nineteen novel. So it was shown the reality of journey archetype can be investigated in a Turkish writer who has different cultural and time period. This study is composed of an introduction, two main chapter and one conclusion. At first the subject, purpose, importance and method of the study was given. At first chapter James G. Frazer, Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Erich Fromm, Mircea Eliade, Vladimir Propp and Northrop Frye, the theoretical frame of the archetype and in the second chapter at Reşat Nuri Güntekin's nineteen novel Campbell's journey archetype's reflections were examined. While doing this Campbell's journey archetype stages comments were examined. In the conclusion of the thesis all the data were presented.