Orta ve Doğu Anadolu'da İlk Tunç Çağında andironlar ve közlükler
Andirons and braziers of Central and Eastern Anatolia during the Early Bronze Age
- Tez No: 391375
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEVİL GÜLÇUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Ocak, andiron, közlük, Kura-Aras Kültürü, Hearth, andiron, brazier, Kura-Araxes Culture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öncesi Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tez çalışmasında, ocakların içinde kullanılan destekler ve köz konularak ısınma sağlanan ocaklar ele alınmaktadır. Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde bulunan örneklerden yola çıkarak andiron ve közlüklerin bulunduğu yerleşmelerin tespiti, bunların nasıl yapıldıklarının, biçimlerinin, yapılarda nerelerde bulunduklarının, kullanım amaçlarının ve zaman içinde geçirdikleri değişimlerin açıklanması hedeflenmektedir. Andironlar özellikle Erken Transkafkasya Kültürü'nü inceleyen araştırmacıların dikkat çekmiş ve daha ziyade inançla ilişkilendirilmiştir. Bunların Orta Anadolu İlk Tunç Çağı kültürel materyali içerisinde karşımıza çıkmalarıysa akla bölgesel ilişki ve etkileşimleri getirmektedir. Bu çerçevede, yerleşmelerden elde edilen veriler ışığında bunların olası kullanım amaçları ele alınırken Orta ve Doğu Anadolu arasındaki ilişkilerin niteliği de anlaşılmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on stands used inside hearths and hearths which held embers to warm indoor spaces. The main aim is to determine the settlements where andirons and braziers were found and explain how these were manufactured, their forms, where they were found in buildings, their functions and the changes they went through over time, based on the examples found in Central and Eastern Anatolia. Andirons especially attracted the attention of scholars, who studied the Early Transcaucasian Culture, and these were mostly interpreted as ritual objects. The presence of andirons also amongst the Central Anatolian Early Bronze Age cultural material points to regional links and interactions. In this respect, while the possible purposes of use were investigated based on the data acquired from the settlements, the nature of relations between Central and Eastern Anatolia were also tried to be understood and explained.