İlk dönem mizah gazetelerinde İstanbul hayatı
Life i̇n Istanbul i̇n the first period of humour newspapers
  1. Tez No: 391374
  2. Yazar: DERYA KILIÇKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Gazete, İstanbul
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 836
Özet
1870-1877 arasında yayımlanmış ilk dönem mizah gazeteleri, İstanbul şehri hakkında bize geniş bilgiler sunmaktadır. Bu şehirde yaşamış olan 19. asır insanının çektiği güçlüklerle beraber, onların İstanbul'a bakış açısı gazeteler tarafından ele alınmıştır. Gündelik hayatın ve şehrin tarihi açısından önemli bilgiler sunan ve bizi aydınlatan metinler, çalışmamıza konu olmuştur. Tezimizde, bu metinlerden hareketle İstanbul'u her yönüyle ele alarak, bu şehir ve insanları hakkında bilgi toplamaya çalıştık. Bu tezde, ilk dönem mizah gazetelerinden hareketle, İstanbul içinde yaşayanlarla beraber, şehirde yaşananlar da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first period of humour newspapers which published between 1870-1877, serve comprehensive information about Istanbul.Diffuculties that People who was living in this city in 19. century have and their point of view on Istanbul processed by newspapers.Texts that help and serve significant informations about daily life and history of the city become a subject for our thesis.In our thesis, we processed Istanbul in every single way based on these texts thereby trying to get data about this city and its folk. In this thesis, who were living in Istanbul in that time period and what was going on in the city are evaulated based on the first period of humour newspapers. Key Vocabulary: Humour, Newspaper, İstanbul