Müşterek hesap
Joint account
  1. Tez No: 391386
  2. Yazar: TÜLAY AYDIN ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ İLKAY ENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mevduat hesabı, müşterek hesap, müşterek hesaptan doğan alacağın devri, müşterek hesaptan doğan alacağın rehni, müşterek hesaptan doğan alacağın haczi, müşterek hesap sahiplerinden birinin ölümünün hukuki sonuçları, Deposit account, joint account, assignment of the claim arising from joint account, pawn of the claim arising from joint account, garnishment of the claim arising from joint account, legal results of one of the joint account holders
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Mevduat hesabının bir türü olan müşterek hesaplarda, banka ile sözleşme akdeden hesap sahibi tarafında birden fazla kişi yer almaktadır. Müşterek hesap ilişkisi birden fazla kişinin banka ile müşterek hesap sözleşmesi akdetmesi halinde söz konusu olabileceği gibi, mevduat hesabı sahibinin ölümü halinde onun birden fazla mirasçısının söz konusu mevduat hesabında hak sahibi olması halinde olduğu gibi kanun gereği de meydana gelebilir. Sözleşme ile kurulan müşterek hesap ilişkisinde hesap sahiplerinin müşterek hesap üzerinde nasıl tasarrufta bulunacakları, banka ile akdedilen sözleşmede kararlaştırılan müşterek hesap türüne göre belirlenecektir. Banka uygulamasında müşterek hesaplara sıkça rastlanılmakla birlikte, bu tür hesaplara ilişkin yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Uygulamada bu tür hesaplara ilişkin ihtilaflar çözüme kavuşturulurken, genel hükümlerden ve bünyesine uygun düştüğü ölçüde diğer sözleşmelere ilişkin hükümlerden yararlanılmaktadır. Özellikle müşterek hesap sahiplerinden birinin ölümü halinde hesap üzerinde yapılacak tasarruflar ve bu hususta bankanın sorumluluğu; müşterek hesap sahiplerinden birinin şahsi borcu için müşterek hesabın haczi ya da rehni ve bu durumun diğer hesap sahiplerinin hesap üzerindeki tasarruf haklarına etkisi; müşterek hesap üzerindeki tasarruf şeklinin değiştirilmesi; müşterek hesaptan doğan alacağın devri ya da müşterek hesap sözleşmesinin devri gibi hususlarda genel prensipler uygulanırken, her halde müşterek hesabın yapısı ve özelliği, müşterek hesabın türleri dikkate alınarak bir çözüme varılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Joint account, one of the deposit account types, involves more than one person as account holder contracting with a bank. Joint account relation could be either formed by a couple of people signing a joint account contract with a bank or formed as a result of legal requirements such as in the case in which the inheritors of a deposit account holder having legal rights in the said account after the death of the account holder. In the former situation the way joint account holders could have control over the account will be determined in accordance with the type of joint account clarified in the contract between the account holders and the bank. Although the joint accounts are widespread in terms of banking practices there exists no legal regulation regarding them. In practice, general provisions and provisions in other contract types as far as they fit in the specific case are applied in resolving the disputes concerning joint accounts. When applying the general principles, particularly in situations like power of disposition made in the account in the case of death of one of the joint account holders and relevant responsibility of the bank; garnishment or pawn of the joint account for the personal debt of one of the joint account holders and its effects over the control of the other account holders in the said account; alteration in the way of disposal at the joint account; assignment of a claim arising from joint account or assumption of joint account contract decisions should be made, in any case, by taking into consideration the formation and features as well as the types of the joint accounts.