Türkiye'de uygulamalı matematik araştırmalarının başlangıcı ve gelişimi: 1923 - 1963
Applied mathematics in Turkey (1923 - 1963): It's beginning and evolution
  1. Tez No: 391405
  2. Yazar: ASLIHAN CENGİZ ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEZA GÜNERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Matematik, Science and Technology, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de uygulamalı matematik tarihi, Türkiye'de uygulamalı matematik makaleleri, Cumhuriyet dönemi matematikçileri, history of applied mathematics in Turkey, articles about applied mathematics in Turkey, Turk mathematicians in period of the Republic of Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tezin amacı, 1923 ile 1963 yılları arasında Türkiye'de yapılan Uygulamalı Matematik araştırmalarının ne zaman ve nasıl başladığını ve gelişimini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle bahsedilen dönem içinde Türkiye bağlantılı tüm Matematik araştırmaları genel olarak incelenmiştir. Daha sonra, çalışma daraltılarak Uygulamalı Matematik özelinde değerlendirme yapılmıştır. Elastisite, Akışkanlar Mekaniği, Olasılık ve diğer Uygulamalı Matematik konularında ortaya konmuş tez ve makaleler incelenmiştir. Son olarak, Uygulamalı Matematik alanında çalışmış bilim insanlarının biyografilerine yer verilmiş ve çalışmalarının yer aldığı süreli yayınlar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, çalışmamızda incelediğimiz 1923 - 1963 yılları arasında Türkiye'deki Uygulamalı Matematik araştırmalarının, Dünya'da ve Türkiye'de yaşanan siyasi, ekonomik ve akademik gelişmelerden bazen dolaylı bazen doğrudan etkilenmiş olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present thesis is to investigate the beginning and the evolution of Applied Mathematics in Turkey within the period between 1923 and 1963. For this purpose, a general survey of researches made in Mathematics either in Turkey or abroad by Turkish mathematicians was undertaken. Then, by narrowing the scope, we focused on researches in Applied Mathematics made in Turkey. Elasticity, Fluid Mechancis, Probability and other topics of Applied Mathematics were determined, and in this context, all theses and articles were evaluated. Lastly, the biographies of mathematicians in the Applied Mathematics were compiled, and the periodicals, in which the articles on Applied Mathematics were published, were investigated. In conclusion, we can argue that in the period from between 1923 and 1963, the political, economical and academic developments in the world and Turkey, affected both directly and indirectly, the researches made in Turkey in Applied Mathematics.