İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerinin Kuhlthau Modeli'ne göre bilgi arama davranışları: Etnografik bir inceleme
Istanbul University Information Management Department students' information seeking behavior according to the Kuhlthau Model: An ethnographic study
- Tez No: 391421
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA DİLEK KAYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Davranışı, Bilgi Arama Davranışı, Kuhlthau Modeli, Etnografik Yöntem, Information Behavior, Information Seeking Behavior, Kuhlthau Model, Ethnographic Method
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin temel amacı, İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü örgün öğretim 2. sınıf öğrencilerinin bilgi arama davranışlarını ve bu davranışların Kuhlthau Modeli ile tutarlılık gösterip göstermediğini incelemek olarak belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin bilgi arama davranışlarını anlamak onların akademik yaşamlarını amaca yönelik geçirmeleri için önemlidir. Burada en büyük sorumluluk öğretim üyeleri ve kütüphanecilere düşmektedir. Öğrencilerin bilgi arama davranışlarını derinlemesine anlayıp onları uygun şekilde yönlendirmek bu iki meslek grubu için de önemlidir. Bu bağlamda üniversite öğrencilerinin bir araştırma ödevi sürecinde yaşadıkları duyguları, karşılaştıkları sorunları, tercih ettikleri bilgi sistemlerini ve diğer bilgi arama davranışlarını bilmek gereklidir. Bilgi arama davranışlarını inceleyen birçok model vardır; Kuhlthau'nun Bilgi Arama Süreci Modeli (BAS) öğrencilerin bilgi arama davranışlarını ve onların bir araştırma ödevi yapma sürecinde yaşadıklarını duygu, düşünce ve eylem yönüyle açıklayan bir modeldir. Kuhlthau' ya göre günümüzde bilgi yetersizliği sorunu yoktur, bu nedenle üzerinde durulması gereken temel konu kullanıcının bilgiye erişim sürecidir. Yukarıda belirtilen amacı gerçekleştirmek üzere, nitel bir araştırma yöntemi olan etnografik yöntem kullanılmış; veriler katılımcı gözlem, görüşme ve anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma 2014-2015 öğretim yılı Eylül-Aralık döneminde derslikte, ders dışı üniversite ortamında ve İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin araştırma ödevi yaparken daha çok internet kaynaklarını daha sonra kütüphane kataloğunu kullandıkları, en çok dersin öğretim üyesinden ve arkadaşlarından yardım istedikleri, kütüphane hizmetlerini kullanırken yardıma gereksinim duydukları ve bilgi arama davranışlarının Kuhlthau modeliyle genel olarak uygunluk gösterdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the information seeking behaviors of Istanbul University Information Management Department formal education 2nd degree class students and investigate their information seeking behavior especially emotional situation in the research process according to Kuhlthau Model. Understanding university students' information seeking behaviors is important for spending their academic life according to their aims. Here, the biggest responsibility falls to faculty members and librarians. Understanding of students' information seeking behavior deeply and guiding them appropriately are important for both occupational groups. In this context, it is necessary to know university students' emotions, the problems they encounter and information systems they prefer during a research paper process and know other information seeking behaviors. There are many models to examine information seeking behavior; Kuhlthau's Information Search Process Model (ISP) is a model which explains students' information seeking behaviors and experiences they have while doing a research paper in the aspect of emotion, thought and actions. To Kuhlthau, there is no problem of lack of information today, therefore the basic topic to which we should focus is the user's process of information retrieval. To achieve the objectives stated above, ethnographic method which is a qualitative research method is used; the data is collected via participant observation, interview and questionnaire. The research takes places in the classroom, university after classroom and Istanbul University Central Library between September-December in 2014/2015. According to the data collected, it is understood that while doing research paper students mostly use internet sources, then library catalogue, they want help mostly form faculty member and their friends, they need help while using library services and their information behaviors demonstrate compliance with Kuhlthau Model.