İslâm Aile Hukukunda hakemlik kurumu
Arbi̇trati̇on insti̇tuti̇on i̇n the Islami̇c Fami̇ly Law
  1. Tez No: 391424
  2. Yazar: MUTEBER GÜLSEFA UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Aile, Hakemlik, Şikak, Islah, İslamic Law, Family, Arbitration, Dissension, Melioration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
İslâm aile hukukunda hakemlik, aile birliğinin devamlılığı açısından önemli bir kurumdur. Ailevî problemlerin yoğun şekilde yaşandığı günümüzde bu kurumun etkin bir şekilde hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışma, hakemlik konusunun geçmişten günümüze nasıl işlendiğinin tespitini ve bu konuda Nisâ sûresinin 35. âyeti esas alınarak ailevî ihtilâfların çözümü noktasında oluşturulan bir model önerisini kapsamaktadır. Tezimizde önce hakemlik kurumunun ortaya çıkışı ve aile hakemliğiyle ilgili temel kavramlar ele alınmıştır. Daha sonra Nisâ sûresi 35. âyetin tefsirlerde ele alınışı aktarılmış ve Hz. Peygamber ile sahâbe dönemindeki hakemlik uygulamaları hakkında örnekler verilmiştir. Fıkıhta meşhur mezheplerin konuya dair görüşlerine değinilmiş, konunun Osmanlı dönemindeki uygulaması ve çağdaş çalışmalardaki durumu incelenmiştir. Ayrıca Doğu ve Batı ülkelerindeki yürürlükte olan mevzuata dair örnekler verilmesinin yanı sıra ülkemizdeki gelişmelere de değinilmiştir. Sonuçta, toplumsal bir probleme ilgili âyet ışığında çözüm bulunmaya çalışılmış ve eşlerin ailelerinden seçilecek hakemlerin sürece müdahil olmasının gerekliliğinin tespiti yapılmıştır. Bu kapsamda, öngörülen hakemlik müessesesinin günümüzdeki mevcut aile mahkemelerinde de etkin kılınmasının ve ayrıca hâlihazırda mahkemelerde görev yapan uzmanlar yanında İslâm aile hukuku uzmanı ve/veya dinî manevî danışman/rehberden de yararlanılmasının faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Islamic family law, arbitration is an important institution in terms of the continuity of family unity. In our day, where familial problems are intensely experienced, it is important that this institution be put into practice effectively. This study covers the determination of how the issue of arbitration has been processed from past to present and a model proposal on this issue which is constituted on the point of the solution of familial conflicts by basing on the 35th verse of the surah Nisa. In our thesis, initially the emergence of the arbitration institution and basic concepts related to family arbitration were addressed. Then the handling of the 35th verse of the surah Nisa in various Quran commentaries was narrated and examples were given on the applications of arbitration during the period of the Prophet and his companions. The views of famous schools of jurisprudence on the issue were mentioned, the practice of the issue in the Ottoman period and its situation in contemporary studies were analyzed. Also, in addition to the exemplification of the legislation in effect in Eastern and Western countries, the developments in our country were referred. Consequently, an attempt was made to find a solution to a social problem in the light of the related verse, and the necessity of the involvement of arbitrators to be chosen from spouses' families in the process was specified. In this context, the conclusion was drawn that activation of the prescribed arbitration institution in present day family courts and also making use of Islamic family law experts and / or religious / spiritual advisors / guides alongside the experts already working in the courts would be beneficial.