Başkentin İstanbul'dan Ankara'ya taşınması süreci: İç ve dış tepkiler, 1919 – 1930
The change of the capital city from İstanbul to Ankara: Internal and external responses, 1919 - 1930
- Tez No: 391450
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL ŞİNİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Başkent, İstanbul, Ankara, Türkleri Avrupa'dan Atma, Capital City, Istanbul, Ankara, Expulsion of the Turks from Europe
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ulus devletleşme sürecinde bir ülkede eski başkentin yerine yenisinin seçilmesi hem iç hem de dış gelişmelerden etkilenmiş, söz konusu kararların alınmasında ekonomik, siyasal ve toplumsal olayların etkisi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'ndan önce İstanbul'un artık güvenli bir yer olmadığını iddia eden Osmanlı aydınları başkentin Anadolu'ya taşınmasını önermişlerdi. Dünya Savaşı'nın sonunda ise İngilizlerin başını çektiği Müttefikler, öncelikle Türkleri Avrupa'dan atmak (Expulsion Turks from Europe) daha sonra ise tek tek veya beraber İstanbul'a sahip olmak istiyorlardı. Bu durumda da Türk başkentinin İstanbul dışında Anadolu'da bir yerde olmasını tercih ediyorlardı. Ancak o dönemde Türkler buna milletçe karşı çıkmışlardı. İlerleyen yıllarda Türk Kurtuluş Savaşı kazanılmış, başkentin kaderini belirleme hakkı el değiştirmişti. Bu sefer roller değişecek, yeni Türk Devleti'nin kurucuları başkentlerinin, Anadolu'nun ortasında, geçmişteki güzel günlerini arayan bir bozkır şehrinde yükselmesini isteyeceklerdi. Ancak bu sefer İngilizler ve müttefikleri buna şiddetle karşı çıkmışlardı. Sonunda 8 yıl kadar İstanbul'da kalmakta direnen İngilizler ve müttefikleri Ankara'yı kabul etmek zorunda kalacaklardı. Anadolu bozkırının ortasında kurulan yeni başkent Ankara hem Atatürk devrimlerin simgesi olmuş hem de gelişerek ülkenin en büyük ikinci şehri olmuştu. Bununla birlikte eski başkent İstanbul'un her anlamda gölgesinde kalmaktan kurtulamamıştır. Bu çalışmada, o dönem yayınlanan yerli ve yabancı gazetelerden, yayınlanmış ve yayınlanmamış arşiv kaynaklarından, ayrıca ilgili dönem hakkındaki çalışmaları barındıran Türkçe veya yabancı dildeki basılı eserlerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Selecting the new capital city instead of the old one was affected both internal and external developments during nation-state process in a country. These decisions were influenced by the economic, political and social impacts. The Ottoman intellectuals had suggested that capital city should moved to the Anatolia due to Istanbul was not a safe place before the First World War. At the end of World War I, the Allies, led by the British, primarily Expulsion of the Turks from Europe then they wanted to possess Istanbul either individually or together. In this case, they would prefer to Turkish capital outside of the Istanbul be somewhere in Anatolia. However, at that time Turkish nation opposed to this idea. In following years, the Turkish War of Independence was won, the right to determine the fate of the capital city had changed hands. This time the roles were changed, the founders of the Turkish state wanted the new capital in Anatolia, in the middle of a prairie in search of beautiful days in the past. But this time the British and their allies strongly opposed to this idea. British and their allies would be forced to accept Ankara as capital city of Turkey after eight years stay in Istanbul. Establishing a new capital city in the middle of the Anatolian steppe is the symbol of the revolution for Turkey. The period of domestic and foreign newspapers, published and unpublished archival sources, studies from Turkish or foreign language works were used during this study.