Kuşadalı Ahmed Efendi'nin Avâmil-i Cedîd Şerhi (Tahlil ve Tahkik)
A Critical Edition of Kushadali Ahmed Efendi's Sharh Avâmil Jadid
  1. Tez No: 391491
  2. Yazar: ALAADDİN GÜNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA ALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşadalı Ahmed Efendi, Birgivî, Avâmil-i Cedîd, Şerh, Nahiv, Kushadali Ahmed Efendi, Birgivî, Awâmil Jadid, Sharh, Nahw
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Kuşadalı Ahmed Efendi'nin (ö. 1116/1704'ten sonra), İmam Birgivî'ye (929-1523/981-1573) ait Avâmil-i Cedîd kitabı üzerine kaleme aldığı Avâmil-i Cedîd Şerhi tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Tezimiz giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte, tezimizin amacı ve kapsamından bahsettik. Birinci bölümde, Avâmil-i Cedîd kitabının müellifi olan İmam Birgivî'nin hayatı ve eserlerini anlattık. Avâmil-i Cedîd kitabını ayrı bir başlık altında inceledik. İkinci bölümde, tezimizin konusu olan Avâmil-i Cedîd Şerhi'nin müellifi Kuşadalı Ahmed Efendi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdik. Üçüncü bölümde, Kuşadalı Ahmed Efendi'nin Avâmil-i Cedîd Şerhi'nin tahlilini yaptık ve tahkikte uyguladığımız metodu anlattık. Dördüncü bölümde ise, Kuşadalı Ahmed Efendi'nin Avâmil-i Cedîd Şerhi'nin edisyon-kritik kurallarına uygun tahkikli metnini oluşturmaya çalıştık. Nüsha farklılıklarını ve müellife ait notları dipnotta verdik.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is a critical edition of Kushadali Ahmed Efendi's (d. after 1116/1704) Sharh 'Avâmil Jadid on İmam Birgivî's (929-981/1523-1573) 'Avâmil Jadid. The work consists of an introduction and four chapters In the introduction, I recounted aims and content of our thesis In the first chapter, I gave information on the life and books of author of 'Avâmil Jadid İmam Birgivî. I analyzed 'Avâmil Jadid under a separate heading. In the second chapter, I gave information on the author of Sharh 'Avâmil Jadid which is the subject of our thesis. In the third chapter, I analyzed Kushadali Ahmed Efendi's Sharh 'Avâmil Jadid and recounted the method I have applied. In the forth chapter, I tried to construct a correct text of the book by following universal rules of critical edition. I mentioned in the footnotes the differences between the coppies and the notes belong to the author.