Evsizlik olgusu ve evsizlere yönelik sosyal politikalar: hükümlü evsizlere ilişkin bir araştırma
Homelessness and social policies intented for homelesses: a research about homeless convicts
  1. Tez No: 391494
  2. Yazar: ALPTUĞ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Evsizlik, Suç, Evsizler Yönelik Sosyal Politikalar, Türkiye'de Evsizler, Homelessness, Crime, Social Policies Intented for Homelesses, Homelesses in Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada öncelikle, evsizlik olgusu ve sosyal politika; kavramsal açıdan ele alınmakta, uluslararası perspektiften evsizliğe bakılmakta, AB'de evsizliğin genel durumu ve çözüm süreci incelenmekte ve evsizliği önlemedeki sosyal politikalara yer verilmektedir. Evsizlik olgusunun Türkiye'deki boyutlarının belirlenmesi açısından, alan araştırmasına duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurularak çalışmanın son bölümünde cezaevindeki evsizlere ilişkin bir uygulamaya yer verilmiştir. Cezaevinde hükümlü veya tutuklu olarak bulunan hayatının herhangi bir döneminde veya cezaevine girmeden önce evsiz olan kişileri kapsayan bu uygulamada evsizliğin boyutları, suç işlemede evsizliğin etkisine, ülkemize özgü koşulları belirlenmeye ve sorunun çözümüne ilişkin sosyal politika tedbir önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly the definition of homelessness and social policy are explained, homelessness is taken stock of international perspective, general situation, resolution process of homelessness and homelessnes prevention policies in Europen Union are studied. Because of the need a field study about this subject, in the last part of the study, a research in the homeless convicts in prisons is made to state the dimensions of homelessness in Turkey. In the field study, including convicts or prisoners who was homeless or had been homeless before put in prisons, we try to state the authentic conditions for Turkey, the effects of homelessness in crime and try to seek some social policy precaution propositions about homelessness.