Köy romanlarında dini ve ahlaki motifler: Yaşar Kemal örneği
Reli̇gi̇ous and moral moti̇fs in the vi̇llage novels: Yasar Kemal axample
- Tez No: 391495
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Köy Romanı, Dini ve Ahlaki Motifler, Yaşar Kemal, Village Novels, Religious and Moral Motifs, Yaşar Kemal
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
“Köy romanlarında Dini ve Ahlaki Motifler: Yaşar Kemal Örneği”adlı bu yüksek lisans tezimizde, köy hayatını konu alan romanlarda bir tema olarak dini ve ahlaki hayatın nasıl işlendiği, Yaşar Kemal'in eserleri üzerinden tespit edilip değerlendirilmiştir. Roman, yazarın kendini ve çevresini ifade ettiği edebi bir türdür. Dolayısıyla tarihin herhangi bir zaman diliminin sosyal hayatını, insan ilişkilerini ve bu ilişkilere etki eden dini ve ahlaki biçimini o dönemde yazılan romanlardan öğrenebiliriz. Bu tezde, ülkemizde 1950'li yılların köy hayatını ve köydeki yaşamda dinin yerini öğrenmek için, bir köy edebiyatı romancısı olan Yaşar Kemal'in romanları örnek alınmıştır. Tezin birinci bölümünde, edebi bir tür olarak roman üzerinde durulmuş, roman türlerinden olan köy romanlarının ne olduğuna değinilmiştir. İkinci bölümde, köy romancısı olan Yaşar Kemal konu edinmiştir. Tezin esas kısmını oluşturan üçüncü bölümde ise Yaşar Kemal'in romanları işlenen dini ve ahlaki motifler bakımından gruplandırılmış, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer alan ilgili konuların içeriğiyle ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Religious and moral motifs in the village novels: Yaşar Kemal Example”by this master of thesis, village life as a theme in novels about the religious and moral life have been processed, detected via the works of Yasar Kemal was evaluated. The novel, the author expressed himself and its surroundings is a type of literatüre. Therefore, the social life, any time in history, human relations, and these relations affecting the religious and moral novel in that period the way we can learn from. In this thesis, in our country, in the early 1950's the village life and the village life of religion, located has a village for literature novelist Yaşar Kemal was taken from the novels of sample. The first part of the thesis, he's mellowed on the novel as a kind of literary genres of novel, the village of what has been mentioned. In the second part, the village novelist Yasar Kemal has issues. It is the third part of the thesis forms part of the essential Yasar Kemal's novels handled grouped in terms of religious and moral motives, religious culture and moral issues involved in school textbooks, we tried to establish a relationship with the contents.