Modern resimde renk tayfı
- Tez No: 391525
- Danışmanlar: PROF. MEHMET MAHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tayf Rengi, Modern Dönem, Çağdaş Türk Sanatı, Sanatçılar, Etki, Spectral Color, Modern Period, Contemporary Turkish Art, Artists, Impact
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Renk tayfı, başta güneş kaynaklı olan beyaz ışığın özel bir prizmadan geçirilerek renklerine ayrılmasıdır. Bu renkler en kısa dalga boyundan en uzuna kadar giden elektromanyetik tayfın, çok küçük bir bölümüdür. Işık tayfını inceleyen İngiliz fizikçi Sir Isaac Newton'nun, oda içinde yaptığı deneyde ortaya çıkan gökkuşağı renklerini, kırılma açılarına göre sıralayacak olursak; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, erguvani renk ve mordur. Eser metni çalışmasında konu olarak ele aldığımız bu tayf renklerini, Modern Dönem sanat akımlarının önde gelen sanatçılarının eserlerinde severek uyguladıkları belirlenmiştir. Op Sanat akımında Victor Vasarely ve Bridget Riley, Dışavurumculuk ve Mavi Süvari akımlarından Wassily Kandinsky, İzlenimcilik, Yeni İzlenimcilik ve Fovizm akımlarında Henri Matisse, Soyut Dışavurumculuk, Modernizm, Minimalizm ve Renk Alanı Resmi akımlarında Frank Stella ve Morris Louis, Neo-Empresyonizm, Kübizm, Avant-garde akımlarında Robert Delaunay, yapıtlarında tayf renklerine yer vermişlerdir.Avrupa ve Amerika'da oluşan resim akımlarından sonra, Çağdaş Türk Ressamları, Güngör Taner, Zekai Ormancı, Mehmet Mahir ve Yağız Özgen de gökkuşağı renklerini yapıtlarına aksettirmiş sanatçılardır.Doğada uyum içinde gördüğümüz tayf renklerinin, eser metni çalışmasında örnek verilen sanatçıların yapıtlarına faklı anlamlar kattıklarını söylemek mümkündür. Işık olarak ortaya çıkan tayf renkleri, her yapıtta farklı bir kullanılış içinde olsalar da güncel sanat yapıtlarında da olduğu gibi izleyicinin psikolojisine, beden sağlığına, kan akışına ve zihinsel aktivitesine dokunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Color spectrum is separation of white light particularly from solar into colors passed through a special prism. These colors are a small part of the electromagnetic spectrum that go up from the shortest wavelength to the longest one. When we sort the rainbow colors experimented in the room according to the angle of refraction by English physicist Sir Isaac Newton, red, orange, yellow, green, blue, purple are the colors. It was determined that the spectrum colors dealt in this text work were willingly implemented in the works of leading artists of Modern Art period.Op Art in a stream of Victor Vasarely and Bridget Riley, Expressionism and the Blue Rider currents from the Wassily Kandinsly, Impressionism, New Impressionism and Fauvism currents Henri Matisse, Abstract Expressionism, Modernism, Minimalism and Color Field Painting currents Frank Stella and Morris Louis, Neo-Impressionism, Cubism, the Avant-garde currents Robert Delaunay have used color spectrums in their work.After the resulting image stream in Europe and America, Contemporary Turkish Artists, Güngör Taner, Zekai Ormancı, Mehmet Mahir and Yağız Ozgen are the artists who reflected rainbow colors in their works.It can be said that the color spectrum seen in harmony with nature has given different meanings to the works of our artists exampled in the text work. Color spectrum emerging as light touches the psychology, physical health, mental activity and the blood stream of the audience as it is also in the works of contemporary art even if its in a different use.