21. yüzyılda soyut resimde ekolojik kirliliğin izleri materyal, renk ve formda yeniden anlam arayışı
Traces of ecological pollution in abstract painting in the 21st century: A search for new meaning in material, color, and form
  1. Tez No: 880472
  2. Yazar: ZEYNEP ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YILDIZ ERSAĞDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut Resim, Ekolojik Kirlilik, Materyal, Renk, Form, Abstract Painting, Ecological Pollution, Material, Color, Form
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Soyut resim, 20. yüzyılın başlarında bir modern sanat akımı olarak ortaya çıkmıştır. Geleneksel, tasvire dayalı sanat anlayışını reddeden sanatçılar, duygu, düşünce ve soyut kavramların ifade edilmesine odaklanmışlardır. Bu dönemde, soyut resim ile izleyicilerin duygusal bir deneyim yaşaması da amaçlanmıştır. Öte yandan, günümüzde soyut sanat çevresel sorunlara dikkat çekmek ve değişim çağrısında bulunmak için de güçlü bir araç olarak kullanılmaktadır. Soyut resmin geniş anlatım olanakları ile ekolojik kirliliğe ve beraberinde gelişen doğanın tahribatı, iklim değişikliği gibi sorunlara dikkat çekmek anlamlı ve mümkün olabilmektedir. 21. yüzyılın getirdiği ekolojik farkındalıkla birlikte, soyut resimde ekolojik temaların önemi ve popülaritesi artmaktadır. Sanatçılar, doğadaki bu negatif dönüşümü, insanoğlunun doğaya olan etkilerini ve ekolojik dengenin önemini soyut imgeler ve renkler aracılığıyla ifade etmektedirler. Gelecekte, ekolojik sanatın toplumsal farkındalık ve değişim üzerindeki etkileri daha da artabilir ve sanatın ekolojik krizlerle başa çıkma ve sürdürülebilirlik alanındaki rolü daha da belirginleşebilir. Böylece sanatın sadece estetik bir ifade aracı olmanın ötesinde toplumsal ve çevresel sorunlara duyarlılık kazandırmaya yönelik dönüştürücü etkisinin önemi her geçen gün giderek artmaktadır. Son yıllarda dijital teknolojinin hızla gelişmesi, interaktif enstalasyon sanatı ve LED sanatı, soyut resmin vizyonunun sürekli olarak dönüşmesine yol açmıştır. Bu durum, dijital sanatın yükselişine ve soyut sanatta dijital bir trendin belirmesine zemin hazırlamıştır. Bu sanat formları genellikle“dijital sanat”olarak adlandırılmakta ve soyut resim sanatının evriminde önemli bir rol oynamaktadır. Dijital sanatın ekolojiye yönelimi, çağdaş toplumun sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu bir ilişki kurarak, geleceğin dünyasıyla yakından ilişkilendirilmiş ve ekolojik temalı soyut resim sanatının evrimine de geniş bir kabul sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract painting emerged as a modern art movement in the early 20th century. Artists who rejected the traditional, representational approach to art focused on the expression of emotions, thoughts, and abstract concepts. During this period, abstract painting also aimed to provide viewers with an emotional experience. On the other hand, today abstract art is used as a powerful tool to draw attention to environmental issues and call for change. With its broad expressive possibilities, abstract painting can meaningfully and effectively highlight problems such as ecological pollution, the resulting destruction of nature, and climate change. With the ecological awareness brought by the 21st century, the importance and popularity of ecological themes in abstract painting are increasing. Artists convey this negative transformation in nature, the impacts of humanity on nature, and the importance of ecological balance through abstract images and colors. In the future, the effects of ecological art on social awareness and change may increase even further, and the role of art in addressing ecological crises and sustainability may become more prominent. Thus, the transformative impact of art, which goes beyond being merely an aesthetic expression, in raising sensitivity to social and environmental issues is becoming increasingly significant day by day. In recent years, the rapid development of digital technology, interactive installation art, and LED art has led to the continuous transformation of the vision of abstract painting. This has paved the way for the rise of digital art and the emergence of a digital trend in abstract art. These art forms are often referred to as“digital art”and play a significant role in the evolution of abstract painting. The ecological orientation of digital art, by establishing a harmonious relationship with the sustainable development goals of contemporary society, has been closely associated with the future world and has provided broad acceptance for the evolution of ecologically themed abstract painting.