Koca Râgıb Mehmed Paşa'nın Münşe'ât ve Telhîsâtı (Değerlendirme-Metin)
Koca Râghıb Mehmed Pasha's Münşe'ât and Telhîsât (Introduction-Text)
- Tez No: 391528
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT AYDINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Münşe'ât ve mecmuaları, Telhîsât ve mecmuaları, münşî, kalemiye, Osmanlı Bürokrasisi, Münşeat and its mecmuas, telhisat and its mecmuas, münşî, kalemiye, Ottoman bureaucracy and chancellery
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Osmanlı Tarihi kaynaklarında ihmale maruz kalmış olan Münşe'ât Mecmuaları yalnızca münşî hakkında hususi bilgiler vermez, aynı zamanda yazıldığı dönemle alakalı çok ehemmiyetli bilgiler içerir. Bu çalışmaya konu olan Koca Râgıb Mehmed Paşa'nın Münşe'ât ve Telhîsâtı; XVIII. yy. Osmanlı bürokrasisindeki gelişmeler ve aynı yüzyılın meşhur sadrazamı olan Râgıb Paşa'nın hayatı ışığında incelendiğinde eserin önemi daha açık anlaşılabilir. Tertip edilen bu belge suretlerine bakıldığında bilhassa Pâşa'nın der-uhte ettiği sadaret mektupçuluğu, reisülküttaplık, vezaret ve sadaret vazifelerine dair olanlar dikkat çeker. Aynı zamanda Râgıb Paşa'nın divitdâr ve mühürdârlığını yapmış, Ahmed Nüzhet tarafından 1177/1764 senesinde tertip edilen bu eser devrin, edebî atmosferinde soluk alma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca Râgıb Paşa'nın bu eserinde padişahı bilgilendirme amaçlı özel, resmi ve/veya çok gizli konuları içeren çok ehemmiyetli telhislerede ulaşmaktayız.
Özet (Çeviri)
The Münşe'ât Mecmuas, which have rarely studied in the Ottoman literature yet, are not only contains vital information us about its writer but also century. Koca Râgıb Mehmed Paşa'nın Münşe'ât ve Telhîsâtı which is the title of this search will be understood more clearly when we search Ottoman bureaucratic and chancellery progress in the eighteenth century and also Râgıb Pasha's life. And we will pay more attention when we look this collected documents especially about Pasha's duties such as grand-vizieral secretary, the head of the scribes (the chief of the men of the pen), vizier and grand-vizier. At the same time this book which is collected in 1177/1764 by the servant of Raghıb Pasha, Ahmed Nüzhet, gives us a viewpoint of Ottoman bureaucratic improvement in the eighteenth century. In addition, we reach very significant details that are about the telhis contents which were used for briefing Sultan about a specific, official or top secret topic in Pasha's book.