Koca Râgıb Mehmed Paşa ve 'Hâşiye Ala Tefsiri'l-Kâdî el-Beydâvî' adlı eserinin tahlili
An Analysis on Koca Rāgib Mehmed Pasha and his work 'Hāshiya Alā Tafseer al-Kādī al-Baydāwī'
  1. Tez No: 548749
  2. Yazar: MELEK MOLLAİBRAHİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET AYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Hâşiye, Beydâvî, Râgıb Paşa, Nüsha, Qur'ān, Tafseer, Hāshiyya, Baydāwī, Rāgib Pasha, Nuskha
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada, devrinin vakanüvisi Vasıf Efendi'nin,“İnsan-ı kâmil denilmeğe sezâ, sadru'l-vüzerâ elkabına revâ”diye nitelendirdiği, ünlü bir devlet adamı olan Koca Mehmed Râgıb Paşa'nın (1698/99-1763), Beydâvî'nin Envâru't-tenzîl ve esrâru't-te'vîl isimli tefsirine yazdığı hâşiye, muhteva ve metot yönüyle irdelenmiştir. Birinci bölümde, Râgıb Paşa'nın hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri muhtasaran konu edinilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde ilk olarak mahtût bir eser olma hüviyeti taşıyan mezbûr hâşiye hakkında şekil ve üslup bilgisi verilmiş; ardından hâşiye hem muhtevasında bulunan lisanî/edebî tahliller ve manaya yönelik açıklamalar hem de Kur'ân ilimleri ve tefsir yöntemi açısından tahlil edilmeye çalışılmıştır. Böylece Râgıb Paşa'nın, hâşiyesinde özgün ve derinlikli açıklamalarda bulunup bulunmadığı tebellür etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the annotation (hāshiyya) of Koca Mehmed Rāgib Pasha (d.1698/99-1763) to Baydāwī's tafsīr book called Anwāru't-tanzîl wa Asrāru't -ta'wīl was analyzed in terms of its content and method. Vasıf Efendi -who was a chronicler in his time- defined Koca Mehmed Rāgib Pasha (1698/99-1763) -who was literary scholarly talented and the famous statesman- as“İnsan-ı kâmil denilmeye sezâ, sadru'l-vüzerâ elkabına revâ.”In the first chapter, the life, scholarly personality and the works of Rāgib Pasha are mentioned briefly. In the second and the third chapter, initially, information about style and genre of the annotation is given and then it is aimed to analyze both linguistic/literary analysis which is in the content of the annotation and the elucidation of the meaning. Furthermore it is attempted to analyze the annotation in the perspectives of Qur'ânic Sciences and tafseer method. Thereby, it is illuminated that whether Ragib Pasha's analysis in his work is unique and deep or not.