Su'ûd Mehmed Yavsî Efendi hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve dîvânı'nın tenkidli metni
The life of Su'ûd Mehmed Yavsî Efendi, his literary personality, works and the critical edition of divan
  1. Tez No: 264299
  2. Yazar: GÖKÇE SEREN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERVİN ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk şiiri, XIX.-XX. yüzyıl, Su'ûd Mehmed Yavsî Efendi, DîvânSU'ÛD MEHMED YAVSÎ EFENDİ HAYATI, EDEBÎ KİŞİLİĞİ, ESERLERİ VE DÎVÂNI'NIN TENKİDLİ METNİSu'ûd Mehmed Yavsî Efendi, H. 1299/M. 1881'de İstanbul'da doğmuştur. Şeyhülislâm Ebussu'ûd Efendi, Classical Turkish poetry, XIXth-XXth century, Su?ûd Mehmed Yavsî Efendi, Divan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Su'ûd Mehmed Yavsî Efendi, H. 1299/M. 1881'de İstanbul'da doğmuştur. Şeyhülislâm Ebussu'ûd Efendi, Hoca Sadeddin Efendi ve Bahayî Efendiler neslinden Rıza Safveti Bey'in oğludur. Tahsilinin yanı sıra babası ve bazı hocalardan Arapça ve Farsça dersler almıştır. Sülüs, nesih, ta'lik ve dîvânî hatları iyi bilmektedir. Millet Kütüphanesi'nde çalışmış, öğretmenlik ve hattatlık yapmıştır. H. 1367/M. 1948 tarihinde vefat etmiştir. Mezarı Merkez Efendi Kabristanı'ndadır.Su'ûd Mehmed Yavsî Efendi Dîvânı'nda 9 kaside, 204 gazel, 22 rubâ'î, 62 kıt'a, 9 murabba, 10 nazm, 6 matla, 4 muhammes, 1 müseddes, 3 mesnevi, 3 müfred ve 2 serbest şiir bulunmaktadır. Su'ûd, Klâsik Türk şiir geleneğine bağlı kalarak şiirler yazmıştır. Dîvân'da Arapça ve Farsça şiirler de vardır. Şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. XIX. yy. sonu XX. yy. başında yaşayan şairin şiirlerinde, noktalama işaretlerinin hepsi görülmektedir. Şair, hemen her şiirinin altına tarih düşmüştür. Şiirlerde Arapça, Farsça terkipli söyleyişler kullanıldığı gibi atasözü ve deyimler de yer almaktadır. Su'ûd; Neşâtî, Nedim, Koca Râgıb Paşa, Yenişehirli Avnî, Hersekli Arif Hikmet, İsmetî, Tahirü'l-Mevlevî, Muallim Naci gibi bazı şairlerin şiirlerine nazire söylemiştir. Su'ûd, Mevlevî tarikatına bağlı bir şairdir.
Özet (Çeviri)
Master Su?ûd Mehmed Yavsî was born in İstanbul in 1881 A.D. He is the son of Mr Rıza Safveti, descended from the generation of Ebusu?ûd, the Religious Official in the Ottoman and Sadeddin Hodja. Besides his education at school, he also took Arabic and Persian intuitions from certain teachers. He knows the styles of Arabic script very well. He worked at The National Library, gave lectures and worked as a calligraphist. He died in 1948 A.D. His tomb is in the graveyard of Merkez Efendi.In the divan of Master Su?ûd Mehmed Yavsî, there are 9 kasides, 204 gazels, 22 rubâ?îs, 62 kıt?as, 9 murabbas, 10 nazms, 6 matlas, 4 muhammes, 1 müseddes, 3 mesnevis, 3 müfreds and 2 free verses. He wrote poems based on classical Turkish poetry tradition. There are also Arabic and Persian poetry in divan. He used prosody in his poems. In the poems of the poet, who lived at the end of the XIXth century and at the beginning of XX, all the punctuation are seen. He wrote the dates below almost all his poems. He also wrote some poems by making use of folk phrases and idioms as well as phrases prepared in Arabic and Persian. The master Su?ûd wrote a poem modelled after another poem in respect to both content and form to the poems of some poets like Neşâtî, Nedim, Koca Râgıb Paşa, Yenişehirli Avni, Hersekli Arif Hikmet, İsmetî, Tahirü?l-Mevlevî, Muallim Naci. Su?ûd is a poet who belongs to Mevlevi Tariqah.