Gelenek-modernlik arasında günümüz Türkiye'sinde başörtülü kadının kamuda çalışma sorunu(Şanlıurfa ili örneği)
The problem of work of the veiled women in the public sector in modern-traditional contemporary Turkey (A case of Sanlıurfa Province)
- Tez No: 391553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ABUZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, muhafazakârlık, başörtüsü yasağı, kamusal alan, hukuksal düzenlemeler, Modernization, conservatism, headscarf ban, public place, legal regulations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Gelenek-modernlik arasında günümüz Türkiye'sinde başörtülü kadının kamuda çalışma sorunu (Şanlıurfa ili örneği) Bu araştırma, modernleşme sürecinde günümüz Türkiye'sinde başörtülü kadının kamuda çalışma sorununu Şanlıurfa ili örneği bağlamında ele almaktır. Araştırmanın temel amacı, başörtüsü yasağının tarihsel gelişimi, hukuki dayanakları, kaldırılma süreci ve bireyler üzerindeki etkisini tespit etmektir. Başörtüsü yasağının uygulandığı dönemde kişilerin yaşamış olduğu sıkıntılarla ilgili bilgilere, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, başörtüsü yasağının güçlü hukuki dayanaklarının bulunmadığı, bu yasak nedeniyle mağdurların ciddi maddi ve manevi sıkıntılara maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Yasağın kaldırılmasının rahatlamaya neden olduğu ve çalışan kapalı bayanlar tarafından hoş karşılandığı belirlenmiştir. Yeniden benzer sıkıntılarla karşılaşılmaması için başörtüsü serbestisinin yasal zeminin sağlamlaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The problem of work of the veiled women in the public sector in modern-traditional contemporary Turkey (A case of Sanliurfa Province) This study examines the problem of public employment of the women who wear headscarf, in modern Turkey, in the light of Sanliurfa province. It aims to find out the historical development of headscarf ban, its legal basis, the process of lifting the ban and its effects on individuals. The information regarding the difficulties experienced by the individuals was obtained via semi-structured interview forms. The research has indicated that the legal grounds of the public employment ban of the veiled women are weak. In addition, it has revealed that the ban caused many material and spiritual difficulties to the victims. It has further showed that lifting the ban produced a positive outcome and it is welcomed by the veiled working women. The study suggests that the legal basis of the public employment of the veiled women needs to be strengthened.