İslâm davetine karşı inkârcıların tutumları
The attitudes of the unbelievers against the invitation of İslam
  1. Tez No: 391555
  2. Yazar: MEHMET TÜTÜNCÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET VEHBİ ŞAHİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Müşrik, İnkar, İtiraz, Mucize, Put, Pagans, denial, objection, miracle, idol
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Kur'ân-ı Kerîm'de inkârcıların peygamberlere yaptıkları itirazları ele almaktır. Peygamberlere inkârcıların itirazlarının sebeplerinin Kur'ân-ı Kerîm temelli araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, Kur'an tefsirleri, sünnet ve tarih kitapları incelenmiştir. Bu çalışma ile peygamberlere karşı çıkan inkârcıların itirazları ve ileri sürdükleri gerekçelerin benzerlik arz ettiği tespit edilmiştir. İnkarcıların maddî veya manevî çıkarlarının itirazlarının temelini oluşturduğu ve bu kaygılarla, peygamberlerin mesajlarını önemsemedikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the opposition of the unbelievers to the Prophets as highlighted in the Quran. It aims to reveal, in the light of the Quran, the grounds on which unbelievers opposed to the Prophets. In this context, commentaries of the Quran, the Sunnah (tradition), and the historical books have been analyzed. The research has disclosed that there are similarities on the basis of objection of the unbelievers to the prophets. It has indicated that the materialistic and the spiritual interests of the unbelievers' were the mains reasons lying behind their objection and that for these reasons, they did not pay attention to the messages of the Prophets.