Üç boyutlu (3D) dijital animasyon teknolojisinin TV yayıncılığında kullanımı: 'Sizinkiler-çatlak yumurtalar' ve 'Can' çizgi film örnekleri
Using three dimensional (3D) digital animaton technology in TV broadcasting: The case of 'Si̇zi̇nki̇ler-çatlak yumurtalar' and 'Can' cartoons
  1. Tez No: 391592
  2. Yazar: ERSİN KOZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Radyo-Televizyon, Science and Technology, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Dijital, Üç Boyutlu, İki Boyutlu, Hareketli Grafik, Hareket Yakalama Teknolojisi, Görsel Efekt, İnterdisipliner, Televizyon, Çizgi Film, Animation, Digital, Motion Graphic, Motion Capture Technology, Visual Effects, Interdisciplinary, Television, Cartoon
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Günümüzde medyanın dijital gelişmelerle birlikte büyük ilerlemeler kaydettiği görülmektedir. Üç boyutlu (3D) dijital animasyon teknolojisi, medya alanında bu büyük ilerlemenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Görsel kültürün hızla insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğu çağımızda sanal ortamda yaratılan imgelerin gerçek kadar önemli yer teşkil ettiği genel bir kabul haline gelmiştir. 3D animasyon filmleri bu sanal ortamda yaratılan yeni gerçeğin güçlü bir temsilcisi olarak durmaktadır. İnsanoğlunun geçmişten günümüze kadar taşıdığı imgeleme sürecinde, görsel algılamaya dair önemli bileşenlerin aktif olarak rol aldığı gözlemlenmektedir. İnsanın görsel algılamasında gözün fizyolojik yapısına dair bilimsel kanıtların ortaya konulmasıyla 3D animasyon film tasarımının neden gerçeğe en yakın sonuçları doğurabildiği temellendirilmiş olunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is seen that nowadays media has achieved big improvement with innovations in digital World. Three dimensional (3D) digital animation technology becomes one of main parts of big improvement in media. In these visual culture taking indispensable part of human life days it is common agreement that virtual created objects are in the same class with reality. 3D animation movies are prior of this new reality created with virtual effects. Virtual sensing is placed milestone of human imagination history. Scientific research in physically human sight is prove that how 3D animation movie design is so close to reality.