Sülün (Phasianus colchicus) ve şahinde (Buteo buteo) ön ekstremitelerin morfolojik incelenmesi ile bilgisayar destekli modellemesi
Morphologic examination and computer aided design of forelimbs in pheasant (Phasianus colchicus) and buzzard (Buteo buteo)
- Tez No: 801683
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERDEM GÜLTİKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Sülün (Phasianus colchicus), Şahin (Buteo buteo), 3B tasarım, Kanat anatomisi, Anatomy, Pheasant (Phasianus colchicus), Buzzard (Buteo buteo), 3D design, Wing anatomy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Sürekli kanat çırparak kısa mesafeler uçabilen Sülün (Phasianus colchicus) ile uzun mesafeler boyunca göç eden ve süzülerek uçan Şahin (Buteo buteo)'e ait ön ekstremite anatomisini karşılaştıran detaylı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma Sülün ve Şahin`e ait ön ekstremite anatomisini incelemek ve elde edilen bulgular ile uçuş karakteristikleri arasında bir bağlantı kurmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın anlaşılabilirliğini arttırmak ve görsel olarak zenginleştirmek için iki kuş türüne ait üç boyutlu kemik ve kas modellemeleri ve uçuş animasyonları oluşturulmuştur. Materyal ve Yöntem: Çalışmada sekizer adet dişi Sülün ve Şahin olmak üzere toplamda on altı adet yetişkin kuş kullanıldı. Kuşların tamamı makroskobik bulguların değerlendirilmesi için diseksiyon yöntemiyle incelendi. Yumuşak dokuların incelenmesinin ardından kemik dokular incelendi ve ölçümleri alındı. Sülün ve Şahin`den alınan BT (Bilgisayarlı Tomografi) görüntüleri ile elde edilen makroskobik bulgular kullanılarak, özel yazılımlar aracılığıyla kuşların üç boyutlu dijital modelleri oluşturuldu. Üç boyutlu modeller ve iki kuş türünün de uçuş karakteristiğini gösteren videolar kullanılarak, kuşların uçuş animasyonları hazırlandı. Bulgular: Sülün ve Şahin`de; ossa cinguli membri thoracici, ossa membri thoracici, musculi membri thoracici ve patagium`a ait anatomik yapılar detaylı olarak incelendi. Kemikler üzerindeki yapılar ve kaslar, önceki çalışmalarla karşılaştırılarak isimlendirildi. Kuşların uçuş karakteristikleri ile anatomik yapıları arasındaki fonksiyonel bağlantılar belirlendi. Üç boyutlu dijital modelleme ve animasyon hazırlandı. Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma ile Sülün ve Şahin`e ait ossa cinguli membri thoracici, ossa membri thoracici, musculi membri thoracici detaylı olarak incelendi ve uçuş karakteristiği ile karşılaştırılarak anatomik farklılıkların fonksiyon üzerindeki etkileri tanımlandı. Ayrıca üç boyutlu dijital modeller, animasyonlar ve ''QR'' kodu gibi günümüz teknolojisini kullanan yöntemler sayesinde konuya farklı bir bakış açısı getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: There has been no detailed study comparing the forelimb anatomy of the Pheasant (Phasianus colchicus), which flies short distances by flapping its wings continuously, and the Buzzard (Buteo buteo), which migrates by soaring over long distances. The aim of this study was to investigate the forelimb anatomy of Pheasant and Buzzard and to establish a link between the findings obtained and flight characteristics. In order to increase the comprehensibility and visual enrichment of the study, three-dimensional bone and muscle models and flight animations of the two bird species were created. Material and Method: In this study, eight each of female Pheasants and Buzzards, total of sixteen adult birds were used. All of the birds were examined by dissection method for the evaluation of macroscopic examination. After the examination of soft tissues, bone tissues were examined and measurements were taken. Using the macroscopic results obtained from CT (Computed Tomography) images of Pheasants and Buzzards, three-dimensional digital models of the birds were created by using special software. Based on the three-dimensional models and videos of the flight characteristics of both bird species, flight animations of the birds were prepared. Results: The anatomical structures of ossa cinguli membri thoracici, ossa membri thoracici, musculi membri thoracici and patagium were examined in detail in Pheasant and Buzzard. The structures on the bones and muscles were named and compared with previous studies. Functional connections between the flight characteristics of birds and their anatomical structures were determined. Three-dimensional digital modeling and animations were prepared. Conclusion: To conclude, in this study, the ossa cinguli membri thoracici, ossa membri thoracici, musculi membri thoracici of Pheasant and Buzzard were examined in detail and the effects of anatomical differences on function were defined by comparing with flight characteristics. In addition, three-dimensional digital models, animations and methods that use today's technology such as“QR”code were used to bring a different perspective to the study.