3B animasyon filmlerinin yapım sürecinin incelenmesi ve bir animasyon denemesi
A study of 3D animation films production pipeline: An animation piece master thesis
- Tez No: 314891
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞURCAN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Bilgisayar Ortamında Üretilen Animasyon, Üç Boyutlu Animasyon, 3B Animasyon, Animation, Computer Generated Animation, Three Dimensional Animation, and 3D Animation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Güzel sanatlar kapsamında düşünülen birçok alan sayısal ortamda da tasarlanır hale gelmiştir. Başlangıçta eğlence amacıyla geliştirilen animasyon tekniklerinin uygulanabilirlik alanı zaman içinde genişlemiş; eğlenceden eğitime, sinemadan uzay araştırmalarına, reklam filmlerinden görsel efektlere, mimarlıktan mühendisliğe kadar genişleyen oldukça kapsamlı bir alana yayılmıştır. Gösterime giren birçok filmde, reklamda ya da televizyon dizilerinde bilgisayar grafiği ve animasyonları kullanılmaya başlanmıştır. Gerçekleştirilmesi oldukça pahalı ve zor olan sahnelerde özel dijital efektler, animasyonlar kullanılarak ?imkansız? imkansız olmaktan çıkmıştır. Büyük hızla gelişen bu sektörlerde görsel zenginlik arayışının her geçen gün daha da önem kazanması, animasyon konusunda ciddi yatırımların yapılmasına yol açmıştır.Yapılan bu çalışmanın amacı, üç boyutlu animasyon filmlerinin yapım süreçlerinin neler olduğunu, neler içerdiğini araştırmak ve bu bağlamda uygulanmakta olan güncel teknolojiye yönelik gelişmeler konusunda Türkçe literatüre katkıda bulunmaktır. Bu çalışmada ayrıca, elde edilen bilgiler ışığında bir 3B animasyon uygulama çalışması yapılmıştır.Bu çalışmamızın uygulama aşamasında öncelikle animasyon filminin senaryosu yazılmış ve bir animasyon denemesi yapılmıştır. Çalışma sonucunda anlaşılmıştır ki, değişen teknoloji 3B animasyon filmlerinin yapım aşamalarını büyük ölçüde etkilemektedir. Her geçen gün gelişen ve yenilenen teknoloji, animasyon yapım aşamalarında yeni uygulamalara yol açarken, ortaya çıkan ürünün kalitesini de yükseltmektedir. Bu nedenle, sorunlara yönelik çözümlerin üretilmesi için hızlı ve sürekli bir değişim gösteren teknolojinin yakından izlenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Many fields within the scope of fine arts have become to be envisaged within in the context of digital environment. Animation techniques that have initially been developed for entertainment purposes have enlarged its applications from entertainment to education, from film production to space research, from commercials to visual effects, from architecture to engineering. Today, computer graphics and animations are being used in many films, commercials and television series. Hence, digital special effect scenes, which are very expensive and difficult to implement, have made impossible to possible.The aim of this study is to identify and explore the production processes of 3D animation films. By doing so, it also hopes to contribute to the existing Turkish literature on the subject. This study also includes an animation piece prepared in the lights of information gathered through our research.Before the production of an animation piece, film?s scenario has been prepared. According to this script, animation techniques have been applied. Because of this study, it has been understood that technological changes greatly affects production pipeline of 3D animation films. In short, new developments in technology lead to different applications in production pipeline, which in turn increases the quality of product. Therefore, in order to find to suitable solutions to the existing problems in the field of 3D animation new technologies must closely be observed and monitored