İdari yargıda davadan feragat ve davayı kabul
Waiver from and acceptance of the case in administrative law
  1. Tez No: 391731
  2. Yazar: ADEM KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA KAZIM ZABUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdari Yargılama Hukuku, İdari Yargılama Usulü, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Davdan Feragat, Davayı Kabul, Davadan Vazgeçme, Davayı Geri Alma, İkrar, Davayı Atiye Bırakma, Administrative Procedure Law, The Procedure of Administrative Justice Act, The Civil Code of Procedure, Withdrawal of lawsuit, Admission of a Case, Abandonment of Case, Confession (cognovit)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK),“davaya son veren taraf işlemlerinde”özel bir düzenleme yapmamış ve konuyu 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa (HUMK) atıfla ve gelişmiş idari yargı içtihatları ile çözüme kavuşturmayı uygun bulmuştur. Daha sonra kanun kuyucu HUMK'A yapılan atıfları 01 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren 12 Ocak 2011 tarih ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa (HMK) yönlendirmiştir.Bu çalışmamızda“davaya son veren taraf işlemlerinden”davadan feragat ve davayı kabul işlemleri üzerinde duracağız. Ayrıca feragat ve kabul işlemleri ile benzer kavramlar olan davadan vazgeçme, davayı geri alma, ikrar, sulh ve davı atiye bırakma/terk gibi kavramlarla karşılaştırmalarını ele alacağız.HMK m.307-312'de davadan feragat, davayı kabul, feragat ve kabulün şekli, feragat ve kabulün zamanı, feragat ve kabulün sonuçları, feragat ve kabul halinde yargılama giderleri üzerinde durulan bir çalışmadır.İdari yargıda davalı idare olacağından kesin hüküm belirten feragatin kabul edilmediği kamu yararı ilkesinin işletildiği içtihatlara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Procedure of Administrative Justice Act (IYUK) does not have any particular provision about“ the party transactions which ends a case”. Instead, it refers to the Civil Code of Procedure (Law No 1086) and prefers to resolve with judicial opinions of the Administrative Jurisdiction. The legislator abolished the Law No 1086 and put the new Civil Code of Procedure into force on 1st October 2011. Besides, all the references to the abolished law has been transferred to the new one.This study will focus on the withdrawal of lawsuit and admission of a case from party transactions which are ending a case. In addition, we will discuss the comparisons with similar concepts such as waive from legal action, withdrawal of suit, judicial admission (cognovit), settlement and abandonment of case. It is a study that dwells on the withdrawal of lawsuit, admission, and the procedural forms, timings, and results of these two subjects and court costs taking place in the articles between 307-312 of the Civil Code Procedure (Law No 6100).It also touches upon some judicial opinions that overruled the petition of withdrawal from the case due to public interest, despite it has a definitive judgment.