Desperate housewives: A comparative perspective on domestic terror in Margaret Atwood's The Penelopiad, The Blind Assassin and Lady Oracle
Çaresiz ev hanımları: Margaret Atwood'un 'The Penelopiad', 'The Blind Assassin' ve 'Lady Oracle' isimli eserlerinin aile içi terör açısından karşılaştırılması
- Tez No: 391738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADRİANA LUMİNİTA RADUCANU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gotik, post modern, Gotik-post modern, kadın sorunu, öteki, roman, kimlik, Gothic, postmodern, Gothic-postmodern, female problem, rewriting, the other, novel, identity
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezin amacı, Margaret Atwood'un Gotik ve post modern edebiyatın ana temellerini birleştirerek kadın sorununa olan yaklaşımını The Penelopiad, The Blind Assassin ve Lady Oracle isimli romanları üzerinden incelemektir. Atwood, klasik Gotik sembollerini 21. Yüzyıla taşıyarak, Gotik yazının hala geçerliliği olduğunu kanıtlamıştır. Bu üç romanın başkahramanları ataerkil toplumu ve üzerlerine yüklenen toplumsal roller sorgulayarak, tarihi baştan yazmaya çabalarlar. Bunu yaparken de, önceden yazılmış hikâyelerinin temelindeki dehşeti ortaya çıkarırlar. Baştan yazdıkları hikâyeler, otobiyografi türünde olup, bilim kurgudan, manilere kadar bir çok farklı türden beslenirler. İkincil yazın türlerini de kullanarak ataerkilliğin destanlarına kafa tutar ve kendi kimliklerini yaratmaya çalışırlar.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to look at how Margaret Atwood combines the fundamental elements of the Gothic and postmodern literature to deal with the female condition in her three novels: The Penelopiad, The Blind Assassin, and Lady Oracle. She carries classical Gothic tropes to the 21st century, proving Gothic is still relevant in postmodern age. The protagonists of the three novels challenge the patriarchal story and societal roles that was imposed on them, and they strive to replace history with herstory. While doing so, they reveal the terror that is at the core of their prewritten stories. Their rewritings are in the form of an autobiography, intertwined with other genres ranging from science-fiction to rope-jumping rhymes. By using such minor forms of literature, they challenge the grand narratives of patriarchy and attempt to create their own identity.