Geometrik düzenlemelerin trafik problemlerinin çözümündeki rolü (Malatya örneği)
The role of geometric regulation over resolution of traffic problem (Malatya case)
- Tez No: 391798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN CAMKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Malatya, İnönü Caddesi, Ulaşım Sorunları, Geometrik Düzenlemeler, Malatya, Inonu Street, Transport Problems, Geometric Regulation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Nüfusun artmasıyla birlikte insanların ortak olarak kullandığı alanlarda, paydaşlıkta artmaktadır. Bir kenti ana unsurlarıyla yapı, insan, yol, taşıt vb. elemanlar meydana getirmektedir. Gelişen teknoloji ve artan ekonomik özellikler bu unsurları insan hayatında daha önemli hale getirmektedir. İnsan odaklı gelişen kentlerde ulaşım çok önemli bir yere sahiptir. Kentlerin ulaşım aksını oluşturan yollar şehrin imajını, kültür seviyesini ve gelişmişliğini yansıtır. Çalışmanın birinci bölümü olan giriş kısmında; ulaşım ve ulaştırma genel olarak ifade edilerek trafik ve trafik düzenlemeleri hakkında genel teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; Malatya kenti genel özellikleriyle, ilçe bilgileri, ulaşım özellikleri, arazi bilgileri, nüfus gelişimi ve ekonomik özellikleriyle anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; Malatya'ya ait mevcut ulaşım sistemlerini oluşturan otobüs ve minibüs hatları ayrı ayrı incelenmiş olup, mevcuttaki hatların detaylı bilgileri verilmiştir. Dördüncü bölümde kent içinde yaşanan ulaşım sıkıntıları detaylı irdelenerek, tezin konusu olan Malatya'nın en yoğun caddesi konumundaki İnönü Caddesi bilgilerle, fotoğraflarla tanıtılmıştır. İnönü Caddesini yoğun bir şekilde kullanan toplu taşıma hatları tek tek incelenmiş ve ana durağın iki yanında bulunan Fuzuli Kavşağı ile Vilayet Kavşağına ait araç sayım sonuçları verilmiştir. Sabah ve akşam pik saatlerde yapılan sayımların yanı sıra ticari hız ile ilgili ölçüm sonuçları da aktarılmıştır. Ayrıca cadde boyunca yaşanan sorunlar, fotoğraf ve şekillerle ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Beşinci bölümde ise yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak önerilen geometrik ve trafik düzenlemeleri verilmiştir. Altıncı bölümde ise önerilen sonuçlar ve bu sonuçların dışında orta ve uzun vadede yapılması gereken düzenlemeler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Along with increasing population, available space on common areas for each individual gets smaller. There are many elements that are composed of a city such as instruction, human beings, roads, vehicle etc. Developing technology and flourishing economic conditions all over the world make the elements more crucial. It is not deniable that transportation occupies a huge place on today's modernized city. Roads are the reflections of cities in terms of modernity, appearance, and culture. In the introduction chapter, theoretical information regarding transporting, transportation, traffic, and traffic regulations are described. In the second chapter, Malatya is characterized by general information of the city including the counties, the transport system, the population, and the economic development. In the third chapter, private buses operated by businessman and public buses operated by the municipality are investigated and information regarding the routes of these buses is provided. In the fourth chapter, traffic problems of the city are investigated and Inonu Street which is the busiest street in the city is portrayed with photographs and general information about the street. Public transportation system and routes, totally consists of private and public buses, used on Inonu Street are investigated; also, the record of number of vehicles during morning and evening rush hours on Fuzuli intersection and Vilayet intersection that are located on both side of the main station in the street is reported. Furthermore, the problems all along the street are described in details by photographs and figures. In fifth chapter, geometric and traffic regulations suggested to resolve the problems are stated. In the last chapter, suggested results as well as regulations that need to be done in mid-term and long-term are discussed.