İşgörenler açısından toplam kalite yönetimi uygulamalarının örgütsel güven üzerindeki etkisi: Örgütsel adaletin aracı rolü
The effects of total quality management practices on organizational trust for employees: The mediating role of organizational justice
  1. Tez No: 391848
  2. Yazar: FATİH EKİNLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Mükemmellik Modeli, Örgütsel Adalet, Örgütsel Güven, Total Quality Management, EFQM Excellence Model, Organizational justice and Organizational trust
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Şırnak ilinde kamu kesiminde hizmet sektöründe çalışanlar açısından hizmetlerin kalitesinin artırılması kadar örgütsel adalet ve örgütsel güven ile ilgili sorunların ortadan kaldırılması da önem arz etmektedir. Buna karşın, yerel düzeyde Toplam Kalite Yönetimi, örgütsel adalet ve örgütsel güven arasındaki ilişkileri konu alan az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışma bu alandaki ampirik araştırma eksikliğini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, Şırnak İli Kamu Kesimindeki hizmet sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşlarında çalışan memur ve işçiler (n=234) oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, kamudaki hizmet çalışanları açısından toplam kalite yönetimi uygulamalarının örgütsel güven üzerinde etkili olup olmadığını analiz etmek ve bu ilişkide örgütsel adaletin aracı rolü oynayıp oynamadığını ortaya koymaktır. Araştırma bulgularına göre hem TKY uygulamalarının hem de örgütsel adaletin örgütsel güven üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, TKY uygulamalarının boyutlarından liderlik ve politika ve stratejinin örgütsel güven üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan örgütsel adaletin boyutlarından işlem adaleti ve etkileşim adaleti örgütsel güven üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte örgütsel adalet, TKY uygulamaları ile örgütsel güven ilişkisinde aracılık ettiği saptanmıştır. Ayrıca araştırmanın bazı sınırlamaları var olduğu belirlenmiş ve gelecekte araştırma yapacak araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
For employees employing in service industries in the Public services in Şırnak province is important both increasing the quality of service and eliminating the problems related to organizational justice and organizational justice. However, there are few studies that investigate the relationships among total quality management (TQM) practices, organizational justice, and organizational trust in local level. This study aims to eliminate the lack of empirical research in this field. The sampling consists of employees employing in service industries in the Public sector, Şırnak (n=234). The aim of this study is to analyze the effects of TQM practices on organızatıonal trust for employees and determine the mediating role of organızatıonal justıce in this relationship. According to the research findings, it stated that both total quality management (TQM) practices and organızatıonal justice had a positive effect on organızatıonal trust. The results of research showed that leadership and strategy and policy dimensions of TQM practices had a positive effect on organızatıonal trust. On the other hand, it determined that procedural justice and interaction justice dimensions of organizational justice had a positive effect on organızatıonal trust. Moreover, in this study it stated that organizational justice plays role as a mediator in the relationship between TQM practices and organizational trust.