Bir çay fabrikasının enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of tea factory
  1. Tez No: 391901
  2. Yazar: DURSUN KELEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ŞENCAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Çay Fabrikası, Enerji, Ekserji, Analiz, TeaFactory, Energy, Exergy, Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dünya üzerindeki bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye için de enerji çok önemli bir konudur. Yükselen fiyatı nedeniyle enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması gerekmektedir. Enerji, iş yapılan her yerde insanların ihtiyacı olmuştur ve dünyadaki çalışma sektörlerinin tümünde kullanılmaktadır. Çay sektörü de enerjinin yoğun olarak kullanıldığı bir sektördür. Bu çalışmada halen faaliyette olan Araklı çay fabrikasının birinci ve ikinci kanun analizleri yapılmıştır. İşletmede çay üretiminin çeşitli aşamalarında kullanılan buhar kazanları, kurutma fırınları, soldurma ünitesi, buhar iletim hatları ve kondenser tankı gibi üniteleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu ünitelerdeki enerji ve ekserji analizleri yapılmıştır. Ayrıca ünitelerdeki ve iletim hatlarındaki kayıplar belirlenerek bu kayıpların önlenmesi için gerekli öneriler sunulmuştur. Böylece çay işletmesinde mümkün olabilecek enerji tasarruf miktarları belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, grafikler ve tablolar halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As in all countries around the world, energy is an important issue for Turkey. Because of the rising price of energy, resources have to be used most efficiently. Energy has become the need of people and energy is used in all sectors. The tea industry is a sector where energy is used intensively. In this study, first and second law analyses of the Araklı tea factory were carried out. Units as steam boilers, dryers, withering unit, steam transmission lines and condenser tank were investigated in detail. Energy and exergy analyses of these units were made. In addition, losses in transmission lines and units were determined. Recommendations for the prevention of these losses were presented. Thus, energy saving amount that are possible in the tea factory were determined. The results obtained from this study are given in the form of graphs and tables.